www.radiobalkanfox.com

Hrvatski mediji: Grabar Kitarović da makne bistu Tuđmana sa Pantovčaka

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, nakon što je u Savetu bezbednosti UN rekla da zvanični Zagreb prihvata pojedinačnu, a ne kolektivnu krivicu za zločine u BiH, trebalo bi sada da skloni sa Pantovčaka bistu prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana, prenosi hrvatski portal 24sata.

Portal podseća da je Grabar Kitarović pre godinu dana svečano izložila bistu Franje Tuđmana u svom Kabinetu, a sada je, kažu, došlo vreme da je makne.

„Nije lako naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnika počinili zločine i da za njih treba da odgovaraju“, izjavila je hrvatska predsednica u jučerašnjem govoru u UN-u i dodala da se Hrvatska s tom istinom suočila, te da isto očekuje i od drugih.

Međutim, navela je dalje, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivice.

„Pa ako je Grabar Kitarović već tako rezolutno odbila kolektivnu krivicu hrvatskog naroda i hrvatske države u haškoj presudi BiH šestorki i priznala pojedinačnu odgovornost, onda je vreme da se suoči sa činjenicom da su u presudi spomenuti i pojedinci iz tadašnjeg državnog vrha – Franjo Tuđman i Gojko Šušak“, piše portal.

Oni su, navodi se, prema presudi koju predsednica priznaje, zajedno s osuđenom šestorkom učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa ciljem etničkog čišćenja prostora Herceg-Bosne i njenim pripajanjem ili stvaranjem nove hrvatske republike na tom prostoru.

Foto: Tanjug/HINA/DAMIR SENČAR
Portal podseća i da je Grabar Kitarović po dolasku na Pantovčak prvo maknula bistu nekadašnjeg doživotnog predsednika bivse SFRJ, Josipa Broza Tita.

„Osoba koja se spominje kao predvodnik udruženog zločinačkog poduhvata ne sme dočekivati goste u lobiju kancelarije predsednice Hrvatske. Kakva bi to poruka bila? Kakav bi to simbol bio? Tito nije ni za šta bio osuđen, pa mu je politički presuđeno. Kolindina Hrvatska nije želela više da ima veze s vođom antifašističkog pokreta zbog toga što je nakon rata bio na čelu jednog autoritarnog, za neke i diktatorskog režima“, navodi portal.

Praljak je živ i zdrav, nalazi se u Južnoj Americi i zove se Mister XXX: Teorije zavere o samoubistvu u Hagu

Tuđmanu je, dodaje se, posmrtno presuđeno za agresiju, okupaciju, zločinačko udruživanje, komadanje susedne države.

„Hrvatska, pa makar Kolindina, ne bi smela da ima veze sa takvim političarom. Njemu je mesto u rodnoj kući, a ne u kancelariji predsednika kao simbolu hrvatske državnosti. Poštedi državu To se naravno neće dogoditi, barem ne još. Kitarović naprosto nema ni snage, ni volje, ni hrabrosti, a ni državničke veličine da politički presudi pokrovitelju zločinačke politike u Bosni i Hercegovini“, navodi ovaj medij.

Plenković: Hrvatska je članica EU i poštuje presudu Haškog suda

A ako bi, kako navode, to učinila, bila bi to potvrda da predsednica stoji iza svojih reči u Njujorku. Još važnije od toga, time bi ujedno distancirala Hrvatsku od Tuđmana, odvojila kolektivnu od odgovornosti pojedinca.

Izvor: TanjugPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar