www.radiobalkanfox.com

OD PIVA PRAVE GORIVO

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Poznato je da etanol nije idealna zamena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se meša sa vodom i dovodi do korozije motora. 

Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

– Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol – upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamenu za benzin – rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.

– Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima (naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo), onda to pokazuje da ima potencijal da se poveća kako bi butanol zamenio benzin i u industriji – rekao je on.

Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se „katalizator“. Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i već imaju primenu u petrohemiji. 

Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkurišu žitaricama.

– Naša zamisao je da dobijemo etanol za gorivo iz fermentacije koja će u velikoj meri imati sličan hemijski sastav piva, a ono je samo odličan dostupan model za testiranje naše tehnologije – rekao je Vas

Izvor:Republika

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar