www.radiobalkanfox.com

Ove godine manji rast BDP-a zbog suše i pada proizvodnje u energetici

Rast BDP-a u ovoj godini manji od očekivanog, a sledeće godine 3,5 odsto.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budžetu za narednu godinu od 3,5 odsto realna i da Fiskalni savet smatra da bi mogao da bude četiri odsto.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije, gde se razmatra Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, odgovarajući na pitanje poslanika Djordja Vukadinovića, člana Poslaničkog kluba Nove Srbije-Pokreta za spas Srbije o tome koliko su projekcije rasta BDP realne, rekao da su ove godine glavni uzroci manjeg rasta BDP od projektovanog od tri odsto suša u poljoprivredi, pad proizvodnje u energetici i gradjevinarstvu.

„Razlozi za smanjenu proizvodnju u energetici su i tehničke i menadžerske prirode i radi se na tome da se naredne godine taj sektor zaštiti od tih rizika“, rekao je Vujović.

On rekao da država kasni u vraćanju poreza na dodatu vrednost (PDV) zbog zloupotreba.

„Pojavile su se fantomske firme kojima se vrati PDV, a one se zatim uvedu u bankrot. Poreskoj upravi treba da se upali ‘crveno svetlo’ kada vidi da neko ima 150 ugašenih firmi. Oni to sada proveravaju ručno i zato se kasni u povraćaju PDV“, rekao je Vujović.

Javni dug zemlje

Ministar Vujović je na komentare poslanika opozicije o stanju javnog duga izložio podatke, od 2014. kada je postao ministar, navodeći da je dug u evrima sada 9,794 milijardi evra, a pre četiri godine bio je 9,493 milijarde evra.

Dug u dolarima je sada 8,133 milijarde dolara, a 2014. je bio 8,717 milijardi.

„U dinarima, ukupan dug je porastao sa 2,753 milijarde na 2.871 milijardi, što se očekuje na kraju 2018. U relativnom iznosu, kao procenat BDP-a, očekujemo da će dug pasti sa 62,8 odsto BDP sa stanjem na dan 30. novembar na 61,8 milijardi krajem ove godine, što je samo 1,8 odsto iznad Mastrihta“, precizirao je ministar Vujović.

Izvor: beta.rsPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar