www.radiobalkanfox.com

40 miliona razloga da DUG GRCIMA vraćamo na rate

Tanjug/Lj. ALEKSIĆ

RTB Bor

Komisiju, koju je Vlada Srbije formirala pre desetak dana za pregovore sa ovom grčkom firmom, čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija, piše Politika pozivajući se na izvore iz vlade.

Reč je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB „Bor“ sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Milošević, a koji nikada nije ispunjen

S obzirom na to da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara izvršna, i da na nju nema prava žalbe, predstavnici srpskih vlasti juče su i zvanično počeli pregovore o dinamici otplate ovog duga.

Kako kaže izvor Politike iz Vlade Srbije, u petak je održan prvi sastanak komisije za pregovore sa advokatima grčkog „Mitilineosa“.

pixabay.com

Grci su već jednom upozorili na neizmirene obaveze

Krajem sledeće nedelje očekuje se da se predstavnici ove grčke kompanije sa predstavnicima srpskih vlasti dogovore plan otplate ovog duga.

Vladi je 5. januara stigao dopis u kome kompanija „Mitilineos“ podseća Srbiju na neizmirene obaveze. Osim toga, vlastima se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta skoro 3.000 dolara.

Od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine, do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara

Saradnja te grčke kompanije i RTB Bor počela je 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizovana dve godine kasnije. Ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji dve korporacije potpisan je 1998. Grčka kompanija obavezala se da će RTB Boru isporučivati 100.000 koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tone cinka neophodnog za borsku proizvodnju. RTB Bor da će grčkom partneru isporučivati od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno.

Kako navodi Politika, ovaj deo ugovora borska kompanija nije ispoštovala.

Od 2004. do 2016. RTB Bor je bio zaštićen od prinudne naplate na osnovu uredbe Vlade Srbije kojom je počelo restrukturiranje RTB. Međutim, „Mitilineos“ je 2005. pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi tužio Srbiju.

Izvor:Republika

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar