www.radiobalkanfox.com

Čudesna ljubav jača i od Aušvica

Više od pola veka Lale Sokolov je živeo sa tajnom koja je nastala u periodu rata, na mestu čiji su zidovi svedočil nekim od najnehumanijih događaja u istoriji čovečanstva. Sa 80 godina, daleko od košmarnog mesta odlučio se da obelodani skrivanu priču.

Majstor za tetovaže u ozloglašenom Aušvicu, muškarac koji se 1916. godine rodio u Slovačkoj, u dubokoj starosti koju je dočekao u Melburnu, odlučio je da svoju priču podeli sa svetom.

U aprilu, 1942. godine, dvadesetšestogodišnji Lale je odveden u Aušvic, najveći koncentracioni logor. Kad su nacisti stigli u njegov rodni grad, mladić je ponudio sebe kao žrtvu, mladog i snažnog momka, u nadi da će sačuvati ostatak porodice na okupu, ne znajući kakve se jezive stvari dešavaju u kampu na jugozapadu Poljske.

Zajednička borba Mari i Saše

Po dolasku u logor, nacisti su mu zamenili ime za broj: 32407 i, poput većine, odmah je dobio radni zadatak – na izgradnji novih blokova kuća u kampu koji se proširivao.

Provodio je sate na krovovima kuća u nadi da će vrednim radom izbeći probleme sa nezgodinim čuvarima u logoru, ali je ubrzo oboleo od tifusa.

Tokom tifusne groznice o Laletu je brinuo francuski učitelj Pepan, čovek koji je Sokolovu istetovirao identifikacioni broj.

Kad je ozdravio, mladić je počeo da radi sa Francuzom i vrlo brzo počeo i sam da tetovira. Jednog dana, Pepan je nestao bez traga, a kako je Lale pored tetoviranja znao i šest jezika promovisan je za glavnog majstora tetovaže u Aušvicu.

Kao majstor za tetovaže, ručao je u upravnoj zgradi, dato mu je više životnih potrepština, spavao je u jednokrevetnoj sobi i posle posla je imao pravo na slobodno vreme, uprkos privilegijama Lale je uz sebe imao SS čuvara koji je redovno mortio na njega..

Prvi automat za beskućnike postavljen u Britaniji

Dok je još bio Pepanov asistent, u julu 1942. dobio je zadatak da na kožu jedne devojke upiše broj 34902. Slovak je priznao da ga je tetoviranje mladih žena ispunjavalo jezom. Pepan bi mu tada rekao da to mora da uradi inače će ga nacisti ubiti.

Lale je uzeo devojčinu ruku i dok joj je tetovirao broj na ruku, ona je tetovirala svoj broj na njegovo srce. Zatvorenica broj 34902 zvala se Gita i boravila je u ženskom logoru u Birkenauu.

Uz pomoć svog čuvara iz SS-a, Lale joj je slao pisma, a ta pisma su dovela i do tajnih susreta. Lale je pokušavao da brine o njoj. Potajno joj je davao dodatne namirnice i čak je uspeo da je prebaci na bolje radno mesto. Pokušao je da joj pruži nadu.

Kada su 1945. godine neposredno pre dolaska Rusa u Nemačku logori ispražnjeni, Gita Fuhrmanova je nestala iz Laletovog života. Bila je među odabranima koji su napustili logor. Lale je zahvaljujući nakitu koji je ukrao od nacista uspeo da stigne do svog rodnog mesta Krompahija u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Novogodišnja čarolija iznad Alpa

Da li je mogao da se nada da će ikada opet videti Gitu?

Na konjskoj zaprezi se zaputio prema Bratislavi, mestu gde bi povratnici u Čehoslovačku prvo došli. Proveo je nedelje čekajući na železničkoj stanici, međutim nije imao uspeha. Šef stanice mu je rekao da pokuša da proveri u Crvenom krstu.

Na putu do tamo, mlada žena je iskoračila na ulicu ispred njegove konjske zaprege. Njeno lice mu je bilo poznato. Oči takođe. Gita ga je pronašla.

Par se venčao u oktobru 1945. godine, i tada su promenili prezime u Sokolov, kako bi se bolje uklopili u sovjetsku Čehoslovačku. Lale je otvorio prodavnicu tekstila i ona je neko vreme bila uspešna, ali kada je vlast otkrila da potajno šalje novac pokretu za ustanovljenje jevrejske države, prodavnica mu je nacionalizovana, a on je završio u zatvoru.

Tokom jednog dopusta, on i Gita su pobegli iz Čehoslovačke. Prvo su neko vreme bili u Beču, pa su se preselili u Pariz, da bi na kraju stigli do Australije i Melburna. Lale je tamo ponovo pokrenuo prodavnicu tekstila, a Gita je počela da dizajnira haljine. Prvo dete su dobili 1961. godine, kada im se rodio sin Gari.

U Melburnu su ostali do kraja svojih života. Gita je pre svoje smrti 2003. godine nekoliko puta posetila Evropu. Lale se nikada nije vratio.

Drugarstvo Džesike i Delhija za ceo život

Izvor: BKTVNews, BBC



Pratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar