www.radiobalkanfox.com

AKO DOĐEŠ, POZVAĆEMO POLICIJU! Slavku ne daju da ide u školu, jer ima autizam!

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Slavko Mršević (19), dečak koji boluje od autizma svakog dana na velikom odmoru odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi video svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. 

 

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

 

Slavko je imao želju da postane saobraćajni tehničar, ali ga je, kako Avaz pisao rukovodstvo škole, uprkos upozorenjima da krši sve međunarodne konvencije i domaće zakone, udaljilo s nastave. Tako već pune dve godine traje borba njegove porodice i prijatelja  u ostvarivanju jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na obrazovanje.

 

Naime, dečak je u srednju školu upisan 2015. godine i u prvom polugodištu je dobijao ocene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocenjen i nije mogao nastaviti školovanje.

 

Slavko ima Aspergerov sindrom, što je blaži oblik autizma. Mladić bi voleo da ide u školu, ali to ne može. Preskočio je ceo jedan razred, i uprkos želji da zajedno sa drugarima pohađa nastavu. 

 

– Šta da vam kažem, mučno je to što dete svakodnevno ide ispred škole u koju ne može ući. Sad se i on pita šta je uradio ili šta ne može da uradi pa mu ne daju u školu –  kaže dečakov otac Nenad za Espreso.

 

Slavko je 2015. godine upisan u prvi razred srednje škole. U prvom polugodištu dobijao je ocene koje mu na kraju nisu zaključene, a u drugom nikako nije ni ocenjivan. Iz škole su objašnjavali da je bilo „nemoguće ostvariti komunikaciju dovoljnu za razgovor i ocenjivanje“, pisao je Avaz. 

 

Na zahtev škole tri puta je išao pred Stručnu komisiju za procenu potreba i usmeravanje dece i omladine sa smetnjama u razvoju, koja je nepokolebljiva u stavu da mu se omogući nastavak redovnog školovanja uz podršku pedagoga i nastavnika.

 

foto: Privatna arhiva

 

– Iako se radi o detetu s posebnim potrebama, sve vreme su ga tretirali kao tipično dete, bez obzira na preporuke komisije – kaže Nenad Mršević, piše Avaz.ba.

 

Na kraju, dečak je udaljen iz škole bez ikakvog pisanog akta, čime je porodici onemogućeno i pravo na žalbu.

 

– U školi su mu rekli da ne dolazi, a jedan od profesora poručio mu je da će, ako se pojavi, pozvati policiju – dodaje Nenad.

 

Ipak, želja dečaka za druženjem ne jenjava pa se on tako svakog dana  na odmoru druži s prijateljima iz razreda.

 

Direktor Srednjoškolskog centra u Rudom Tatomir Elez, kako je pisao EuroBlic, kaže da je Slavko u školu upisan bez uverenja o zdravstvenim poteškoćama s kojima, dodaje, ne bi mogao pohađati nastavu za stručna zanimanja.

 

Bonus video: 

 

TAJ FILM NEĆETE GLEDATI! Vučić odbrusio hrvatskim novinarima!

(S. T.)

Izvor:Espresso

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar