www.radiobalkanfox.com

Nevena Bridžen debitovaće u ulozi Cerline: Novi „Don Đovani“ 17. februara na Velikoj sceni

U subotu, 17. februara na Velikoj sceni u 19 sati, biće izvedena opera V. A. Mocarta „Don Đovani“ u koprodukciji sa Operom i teatrom „Madlenianum“, a pod dirigentskom palicom Dijane Cvetković.

foto: Promo
foto: Promo

U naslovnoj roli nastupiće prvi put bariton Miodrag D. Jovanović, a Nevena Bridžen debitovaće u ulozi Cerline.

 

foto: Promo

Solisti: Aleksandra Petrović (Dona Ana), Marko Živković (Don Otavio), Aleksandra Stamenković Garsija (Dona Elvira), Vuk Matić (Leporelo), Gavrilo Rabrenović (Mazeto) i Sveto Kastratović (Komendatore).

 

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Premijera je bila 2017. godine, 22. novembra u Narodnom pozorištu i 28. novembra u Operi i teatru „Madlenianum“.

 

foto: Promo

Ova opera u dva čina, za koju je libreto napisao Lorenco da Ponte, premijerno je izvedena 29. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu. Mocartov „Don Đovani“ pevan je već 1789. na nemačkom u Majncu, 1797. u Peterburgu, 1828. na ruskom, 1805. na francuskom u Parizu, 1817. na engleskom u Londonu i brzo je postao poznat u celom operskom svetu. U Italiji dugo nije mogao da se odomaći. Stendal u svojim uspomenama spominje nekog milanskog grofa koji je plaćao pevače i muzičare nekoliko meseci ne bi li naučili pravilno izvođenje ove muzike.

 

Intrigantni legendarni španski plemić i beskrupulozni zavodnik Don Huan poslužio je Mocartu da stvori, kako je sam govorio svoju najozbiljniju operu, koju je nešto kasnije filozof Kjerkegor opisao kao „delo bez mane, neprekinuto savršenstvo“.

 

Sam Don Đovani je oblikovan kao prvi „libertinski“ operski heroj – antijunak bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima. U Narodnom pozorištu u Beogradu do sada je imala četiri premijerne postavke, a prva je bila 17. januara 1938. godine. Naredna premijera održana je 20. oktobra 1953, potom 8. novembra 1982, i poslednja 12. oktobra 2006. godine.

Izvor:Glossy

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar