www.radiobalkanfox.com

Oduzima dah: „PAMUČNA TVRĐAVA“ U TURSKOJ

pixabay.com

„Pamučna tvrđava“ je pod zaštitom UNESCO-a

Pamukale (na turskom bukvalno znači „Pamučna tvrđava“) godišnje poseti preko dva miliona turista, što ga čini najposećenijom atrakcijom u Turskoj. Na ovoj lokaciji nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa, što je doprinelo da se ovaj jedinstveni kompleks od 1988. nađe na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Dramatične kaskade nastajale su prelivanjem mineralnih voda i taloženjem sedimenata tokom hiljada godina i osim što izgledaju atraktivno, kupanje u njima predstavlja sjajnu zabavu. Pored toga, mnogi posetioci ovde dolaze zbog lekovitih svojstava mineralne vode, za koju se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava brojne tegobe (reumatizam, plućne bolesti, visok krvni pritisak, probleme sa kožom).

pixabay.com

U Hijerapolisu se nalazi „Kleopatrin bazen“

Obavezna je i poseta antičkom spa-centru Hijerapolisu i istraživanje njegovih ulica, hramova, kupatila, nekropolisa i pozorišta. Posetioci čak mogu da iskuse kako su se nekada Rimljani ovde opuštali, u takozvanom „Kleopatrinom bazenu“, uživajući u toploj lekovitoj vodi (oko 36 stepeni) i plivajući među srušenim antičkim stubovima.

pixabay.com

Ovde morate bosi, da ne dođe do oštećenja snežno belih stena

Savet

Na lokalitetu Pamukale nećete moći da nosite obuću (čak ni papuče), kako ne biste oštetili ili isprljali osetljive sedimente. Zato ponesite veći ranac u kojem ćete obuću držati tokom posete Pamukalama. Kupaći kostim je obavezan, a ako planirate da ostanete ceo dan, spakujte i ručak, veće količine vode i losion za sunčanje. Ne propustite kupanje u Kleopatrinom bazenu, za koji se plaća ulaz (32 lire odrasli, 16 lira deca). 

pixabay.com

Postoje tri ulaza u kompleks Pamukale-Hijerapolis, a ulaz se naplaćuje 35 lira. Možete posetiti i muzej koji je smešten u nekadašnjem rimskom kupatilu za dodatnih 5 lira.

Izvor:Republika

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar