www.radiobalkanfox.com

Drama u Sobranju! Albanski zvaničan jezik, umalo tuča Gruevskog i Džaferija! (VIDEO)

Odmah je reagovalo obezbeđenje.

U makedonskom Sobranju za malo je izbegnut fizički sukob predsednika makedonskog parlamenta Taljata Džaferija i doskorašnjeg lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o Zakonu o upotrebi jezika.

Kako su preneli makedonski mediji, Gruevski je prišao Džaferijevom stolu izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.

Nakon toga Džaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob sprečilo je obezbeđenje Sobranja koje je stalo između Gruevskog i Džaferija.

Povod za sukob je nastao, kako se navodi, najverovatnije zbog zakona o jezicima koji garantuje jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se stranka Gruevskog protivi.

Lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski napustio je danas sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je treće čitanje Zakona o upotrebi jezika, koji predviđa uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji.

Inače, u veoma napetoj atmosferi i bez amandmanske rasprave, Zakon o upotrebi jezika usvojen je u Sobranju sa 64 glasa, a izglasavanju su se pridružili i pripadnici dela manjinskih zajednica u Makedoniji.

Izvor: TanjugPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar