www.radiobalkanfox.com

Makedonija: Uz podignute tenzije usvojen Zakon o jeziku

Jednoglasno!

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih usvojila danas Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsedavajući parlamenta Talat Džaferi, iz redova albanske DUI, sproveo svoj naum i odbacio amandmansku raspravu.

On je odbacio raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon, podnela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE, što je umalo dovelo do obračuna bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Džaferija, pa je moralo da reaguje i obezbeđenje.

VMRO-DPMNE je više hiljada amandmana na zakon podnela nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru, a pedsednik Ðorđe Ivanov je odbio da ga potpiše i vratio ga u Sobranje.

Lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski napustio je danas sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je treće čitanje Zakona o upotrebi jezika, koji predviđa uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji.

Njegova VMRO-DPMNE se protivi usvajanju tog zakona i podnela je na njega oko 36.000 amandmana.

Uoči sednice, premijer Zoran Zaev je razgovarao sa Mickovskim, ali detalji ovog razgovora, kako prenose makedonski mediji, nisu poznati.

Izvor: TanjugPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar