www.radiobalkanfox.com

Otvorena izložba „Ekspo Rusija  – Srbija 2018“

Peta privredna izložba „Ekspo Rusija Srbija 2018“ i Beogradski poslovni forum počeli su danas u Beogradu, a održavaju se sa ciljem jačanja trgovinskih veza i strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Izložba i poslovni forum traju do 16. marta i tokom ta tri dana biće organizovani okrugli stolovi, sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava, bilateralni susreti privrednika, a svoju delatnost će prikazati više od 200 srpskih i ruskih kompanija.

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev otvorili su privrednu izložbu porukom da je dobra ekonomsko-trgovinska saradnja plod dobrih odnosa na višem nivou Srbije i Rusije.

Popović je istakao značaj jubilarne privredne izložbe, koja je, prema njegovim rečima, mesto gde se spajaju biznisi i dodao da je ono čemu dve zemlje teže spoj malog i srednjeg biznisa. „Novi pravac u odnosima dve zemlje biće saradnja u inovacijama i tehnologijama, koja će razvijati i između naših fakulteta, univerziteta, start up firmi… „, rekao je Popović.

On je podsetio da između Srbije i Rusije ne postiji carinski režim, te više od 90 odsto naših proizvoda može da se izvozi u Rusiju bez carina.

Ministar je iskoristio priliku da zahvali Rusiji na principijelnom stavu po pitanju KiM i Republike Srpske, kao i na pomoći u prethodnom periodu.

Gruzdev je poručio da je ono što veže dve zemlje strateško partnerstvo i prijateljstvo koje traje godinama.

Ocenio je trgovinsko-ekonomsku saradnju Srbije i Rusije izuzetno značajnom , i dodao da je upravo iz tog razloga važno da se organizuju događaji, kao što je Peta privredna izložba, koji će stvoriti uslove da se privrednici dve zemlje upoznaju i sagledaju uslove i mogućnosti daljeg poslovanja.

Zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev kaže da je siguran u važnu ulogu malih i srednjih preduzća, kojih u Rusiji ima više od šest miliona, a koja su, kako kaže, upravo ono što stvara tačke rasta u međusobnoj saradnji dve zemlje.

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll 

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, nije prisustvovao otvaranju Pete privredne izložbe, kako je ranije najavljeno, ali je njegova poruka preneta na skupu. „U odnosu dveju zemalja važno je učvršćivanje postojećeg partnerstva u ključnim oblastima, kao što su energetika, saobraćaj, industrija, poljoprivreda i turizam“, reči su ambasadora Čepurina.

On je poručio i da je važan značaj uzajamne saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i modernizacije privrede, kako bi se povećala njihova konkurentnost, a samim tim i standard stanovništa.

Srpske i ruske privrednike okupljene u Beogradu, pozdravio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin rečima da dve zemlje imaju zajedničku budućnost, zajedničke ekonomske i političke interese i međusobno razumevanje.

Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, podvukao je da privreda Srbije ističe interes za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, o čemu govori podatak da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Rusijom iznosila 2,6 milijardi dolara a cilj je da ove godine i dalje raste do nivoa od tri milijarde.

Na petoj izložbi biće predstavljene različite grane industrije kao što su građevinarstvo, energetika, tehnologije za uštedu energije, industrija nafte i gasa, mašinogradnja, metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, turizam, poljoprivredno-industrijski kompleks, prehrambena industrija, rudarstvo, visokotehnološke i inovativne grane, bankarstvo, telekomunikacije, medicina, farmacija i obrazovanje.

 

Izvor: Tanjug, BKTVNewsPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar