www.radiobalkanfox.com

VUČIĆ ODBRUSIO MIČELU: Pokažite mi jedan papir kojim se potvrđuje vojska Kosova

Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije. 

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima… pozivom da mu pokažu „jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“. 

– Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji – poručio je. 

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada. 

– Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira – upitao je Vučić , a zatim poručio: 

– Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotstavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno. 

– Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu – zaključio je.

Izvor:Republika

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar