www.radiobalkanfox.com

Vučić zatražio: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske Kosova

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naglasio da će se Srbija tome suprotsavljati, dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu. 

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vulin: Vojska Kosova pretnja za mir, može biti uspostavljena samo silom

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima, pozivom da mu pokažu „jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“.

„Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji“, poručio je.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada.

Ðurić: I mi imamo paket za Kosovo i Metohiju

„Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira“, upitao je Vučić , a zatim poručio:

„Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti“.

Konačno rešenje za južnu srpsku pokrajinu? Amerika spremila specijalni „kosovski paket“ za Vučića!

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

„Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu“, zaključio je.

Đurić: „Pitanje KiM egzistencijalno je pitanje za našu zemlju“

Izvor: TanjugPratite BKTV News na VIBERU:


Izvor:BK News

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar