www.radiobalkanfox.com

RAMUŠ HARADINAJ KOD MILOMIRA MARIĆA: Kosovo je nezavisno od 2008. godine i ja sam njen premijer! (FOTO)

U emisiji je emitovan intervju sa Haradinajem
U emisiji je emitovan intervju sa Haradinajem foto: Printscreen/Happy TV

U ekskluzivnom izdanju emisijeĆirilica”, gost autora i voditelja Milomira Marića je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

 

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

 

 

Prvo pitanje odnosilo se na ono oko čega se mnogo prašine diglo poslednjih meseci – formiranje Zajednice srpskih opština.

 

– Hajde da prvo ustanovimo o kakvoj ZSO je reč, pa tek onda kada će biti formirana – rekao je Haradinaj, na šta se nadovezao Milomir Marić rečima:

 

– Mi bi smo voleli da to bude Republika Srpska na Kosovu.

 

– Jedna varijanta je kao Briselski sporazum. To nije konačno jer Ustavni sud mora odlučiti o tome. Mi možemo sada formirati ZSO, ali je to pitanje Ustava Kosova.

 

Milomir Marić upitao je Haradinaja da li je tačno da se po tom ustavu samo ime može održati, a da sve tačke koje ga sadrže nisu po u skladu sa ustavom.

 

– Za mene je rano da sada sam interpretiram to, ali ono što sam uradio jeste da sam intenzivirao to pitanje, odnosno, uspostavio mehanizme njegove implementacije. Imamo i menadžment za implementaciju koji je sastavljen samo od Srba. Dvoje ih je sa severa Kosova, a dvoje iz južnog dela. Problem će nastupiti kasnije, da li će taj završni dokument biti u skladu sa ustavom.

Na konstataciju da se Srbi plaše da će ta ZSO biti formirana tako da bude pod potpunom kontrolom Prištine, Haradinaj je rekao:

 

U emisiji je emitovan intervju sa Haradinajem
U emisiji je emitovan intervju sa Haradinajem foto: Printscreen/Happy TV

– Ne mora se to zvati strahom, ali Kosovo postoji i izvor našeg postojanja je Ustav. Tako svi ovde funkcionišemo.

 

Ovde se, dakle, govori o Ustavu Kosova, dok srpski ustav govori da je Kosovo deo Srbije. Da li se i Haradinaj s tim slaže?

 

– Pa, nisam čitao Ustav Srbije, ali mislim da se tu ne radi o realnosti. Kosovo je nezavisno od 2008. godine i priznato je od strane zavidnog broja zemalja u svetu i institucija. Još nije realnost da ga i Srbija prizna.

 

Milomir Marić je konstatovao da Albance iz Srbije niko nije i ne proteruje, a da je 200.000 Srba proterano s kosova.

 

– Ako već govorimo o ciframa, onda moramo reći i da je 1999. godine million Albanaca moralo da napusti Kosovo. Mnogi su se vratili, ali ne svi.

 

– Svi Albanci su se vratili, ali ne i Srbi – konstatovao je Marić.

 

Milomir Marić
Milomir Marić foto: Printscreen/Happy TV

– I neki Srbi su se vratili, ne znam tačan broj. Želim reći da nema prepreke živeti na Kosovu zbog nacionalnosti, zato što si Srbin na primer. Veliki broj živi ovde u Prištini, ne mogu da kažem koji je to broj. Evo na primer, drugi program naše televizije je na srpskom jeziku. Situacija Srba na Kosovu nije toliko teška kako se predstavlja u Beogradu.

 

Zanimljivo je bilo pitanje dokumenata Srba sa Kosova na kojima stoji da su Kosovari, a ne Srbi.

 

– Pa znate i meni stoji u ličnoj karti da sam Kosovar, a ne Albanac. I još nešto, Srbima piše na ćirilici ime i prezime.

 

Brutalno hapšenje Marka Đurića pre nekoliko nedelja izazvalo je veliku pažnju u svetu. S obzirom na to kako je sve izvedeno, postavlja se pitanje da li je ikada igde jedan pregovarač tako otet i vođen ulicama grada kao Marko Đurić.

– To je jedna čudna situacija, baš čudna. Niko se zbog toga nije osećao dobro. Marku Đuriću je bio zabranjen ulazak do sutradan, i mi smo mislili da se neće pojaviti. Čak sam ga lično molio, preko svih kanala, da sačeka do sutra kada istekne zabrana ulaska. Da je samo sačekao dan kasnije i sve bi bilo u redu. Znate, da nismo reagovali opozicija bi reagovala. Bio je to nespretan splet okolnosti i moram reći da je i Srbija tu pogrešila.

 

Na pitanje Milomira Marića na koga je mislio predsednik Vučić koji je rekao da je jedan poziv oslobodio Marka Đurića, Haradinaj kaže:

 

– Najverovatnije je predsednik Vučić zvao nekoga u Prištini i niko ovde nije želeo da se to oduži. Mene niko nije zvao, a bio sam za to da se ne dovodi u Pruištinu, da se što pre to završi i da se čovek vrati svojoj kući.

 

Odmah posle tog incidenta, desilo se hapšenje Gulenovih pristilica i ekspresno izručenje Turskoj. Tom prilikom predsednik Erdogan je govorio za Haradinaja da orgija, da s eopija, da je čovek lakog morala.

 

– Pa, nešto od toga je i istina. Recimo, volim nekad da popijem čašicu rakije. Odakle je dolazim, to je deo ritual da gosta dočekate sa časicom. Nisus vi Albanci muslimani niti je nacionalnost isto što iv era. Albanci su dugo bili hrišćani. Poštujem Tursku i imamo dobre odnose. Ali ja zastupam Kosovo. Ja sam se odlučio da zbog tog izručenja, o kome nisam bio obavešten, zastupam ono što je moja dužnost. Direktor policije nije smenjen, već ministar i direktor obaveštajne službe.

 

Mnogi su mišljenja da je taj sukob sa Amerikom došao zbog Amerike. Haradinaj je poznat kao američki čovek, dok je problem između SAD i Turske nastao upravo zbog Fetulaha Gulena koji je u Ankari označen kao organizator puča.

 

– Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu.

 

Bonus video:

 

DRAMATIČNA AKCIJA HAPŠENJA U BEOGRADU: U rancu mu pronašli POLA KILOGRAMA KOKAINA!

(Espreso.rs/Happytv.tv)

Izvor:Espresso

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar