www.radiobalkanfox.com

Ambasador Francuske u UN: Prioritet obuhvatno političko rešenje

Zgrada UN

Foto: Facebook / Facebook

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Fransoa Delatr, izjavio je da je prioritet SAD, Britanije i Francuske, koje su u subotu ujutro napale navodne sirijske lokacije sa hemijskim oružjem, da se napravi pomak u pronalaženju „obuhvatnog političkog rešenja“ za sedmogodišnji sukob u Siriji.

Delatr je novinarima u sedištu UN u Njujorku rekao i da je nova rezolucija Saveta bezbednosti, koju su u subotu uveče predložile Francuska, SAD i Britanija, prvi put obuhvata ključne aspekte sirijske krize – hemijsko oružje, humanitarni pristup i političko rešenje, prenosi AP.

Prema rečima francuskog ambasadora, o nacrtu rezolucije večeras će, prvi put, diskutovati eksperti Saveta bezbednosti.

Delatr je naveo da za glasanje o tom nacrtu rezolucije ne postoji krajnji rok, istakavši da je cilj početi „ozbiljne i produktivne pregovore“ s Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti „kako bi se okončao zastoj u Siriji“.

Inače, Rusija se protivi dvema ključnim odredbama nacrta – osudi upotrebe celokupnog hemijskog oružja, pogotovu navodnog hemijskog napada 7. aprila u predgrađu Damaska, Dumi, za koji Moskva tvrdi da se nikada nije dogodio, kao i uspostavljanju novog nezavisnog tela koje bi utvrđivalo ko je odgovoran za hemijske napade, napominje američka agencija.

Izvor:Blic

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar