www.radiobalkanfox.com

SAMIT U SOFIJI Vučić govorio prvi, Makron poručio: Proširenje tek posle reforme EU

Samit u Sofiji Aleksandar Vučić

Foto: Promo

U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, danas se održava samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, na kome će se razmatrati dalje mere za približavanja jugoistočne Evrope Uniji.

Lideri EU i balkanskih zemalja stigli su još jutros na skup, a mnogi od njih već su održali brojne sastanke. Među prvima je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita.

On je, upitan za rešenje u odnosima Beograda i Prištine, rekao novinarima da je uveren da je novom strategijom Evropske komisije za proširenje, stvoren novi stimulans koji će doprineti bržem rešavanju ovog pitanja.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, ispred palate dočekivao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Aleksandar Vučić i Bojko Borisov
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić i Bojko Borisov

Vučić se na početku samita sastao i sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa Pablom Garsijom, španskim ambasadorom u EU koji na samitu predstavlja španskog premijera Marijana Rahoja.

Kako navodi Tanjug, Vučić imao je danas čast da prvi govori na samitu, i ističe da je „Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast, i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona“.

Inače, novodi agencija, Makron se u svom obraćanju, dva putao pozvao na predsednika Vučića.

Srdačan razgovor španskog predstavnika i Vučića, za čije su prisustvo zainteresovani posebno španski mediji
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Srdačan razgovor španskog predstavnika i Vučića, za čije su prisustvo zainteresovani posebno španski mediji

Takođe, predsednik Srbije je na kratko popričao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić i Andrej Plenković

Zanimljivo je da je kosovska delegacija na samit došla odvojeno. Najpre je u palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

A nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, „pojavili“ su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Ipak, oni su u Palati sadeli zajedno i neformalno razgovarali.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.

Makron: Evropska perspektiva, bez hipokrizije

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

On je istakao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da treba sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju.

– Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim, nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije“ – poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje.

– „Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju u nedogled“ – naglasio je on, dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiva, ali bez hipokrizije.

Ohrabrenje, ali ne i datum

Kako ocenjuje AP, lideri EU ohrabruju balkanske zemlje da nastave putem EU-orijentisanih reformi, ali nisu voljni da kažu kada će bilo koja od ovih zemalja moći da se priključi bloku. Navodi se da je pristupanje Uniji bilo moćni pokretač demokratskih reformi u ovim zemljama, uključujući Srbiju.

AP navodi da su se u EU pojavile podele izazvane migracijom i pripremama Velike Britanije za izlazak iz Unije naredne godine, pa tako grupa zemalja na čelu sa Francuskom kaže da EU mora sama da bude reformisana pre nego što novim zemljama bude omogućeno da pristupe.

Han: Srbija ključni igrač

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da „Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost“.

– Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom – naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

Han je, osim ove postavio i fotografiju na kojoj su sa njim zajedno Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, a društvo im pravi i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

– Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU – napisao je Han uz tu fotografiju.

Samit EU-Zapadni Balkan se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani takodje se nalazi u Sofiji, i on u prvi plan ističe da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

– Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci – poručio je Tajani.

Njegov briselski kolega, komesar za proširenje Johanes Han kaže da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i Zapadnog Balkna. Prema njegovim rečima, clj samita je da unese novu energiju u odnose EU i Zapadnog Balkana.

Bojko Borisov, premijer Bugarske, trenutno predsedavajuće EU, smatra da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

– Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi – rekao je juče Borisov.

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država. Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Izvor:Blic

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar