www.radiobalkanfox.com

Vikao “Za dom spremni” u BLAJBURGU, sada bi mogao da dobije DESET GODINA ZATVORA

blajburg

Foto: Profimedia

Član dugopoljskog HDZ-a Anđelko Bosančić uhapšen je tokom komemoracije u Blajburgu zbog ustaškog pozdrava i preti mu kazna do deset godina zatvora po austrijskim zakonima. Bosančić je uhapšen zato što je, pevajući glasno, koristio pozdrav ustaša i nacista. On je sada u pritvoru, nedaleko od Klagenfurta.

Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi incidenti u vezi sa fašističkim i ustaškim simbolima neće tolerisati, nekoliko učesnika komemoracije nije se na to osvrtalo pa su pritvoreni. Predsednik Hrvatske stranke prava i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević nazvao je Bosančićev akt „pokazivanjem rimskog pozdrava“.

On tvrdi da Bosančić „nije učinio ništa loše“ i potvrđuje da su nakon privođenja i ispitivanja učesniku komemoracije na Blajburgu oduzeta lična karta i druge isprave.

Austrijski mediji prenose da se petoro hrvatskih državljana i jedan slovenački nalaze u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Blajburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

-Pet osoba je privedeno zbog pozdravljanja takozvanim Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica, objasnio je portparol suda u Klagenfurtu.

Osumnjičenima preti i do deset godina zatvora, a sud će u roku od 14 dana odlučiti o zadržavanju u zatvoru.

Izvor:Blic

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar