www.radiobalkanfox.com

Nedimović: Ekipe na terenu posle nevremena, juče ispaljeno 1.164 PROTIVGRADNE RAKETE

Branislav Nedimović 01_RAS_foto vesna lalic

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Nevreme praćeno jakim pljuskom pogodilo je juče veći deo zemlje, dok su u užičkom kraju sevale munje i padao je grad veličine lešnika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za „Blic“ da su ekipe iz lokalnih samouprava od jutros na terenu kako bi se

sagledalo kompletno stanje na poljoprivrednom zemljištu.

– Ja mogu da iznesem nekoliko stvari – imali smo najviše udara grada na teritoriji Aranđelovca, Topole, Priboja, Užica i Požarevca, Smederevske Palanke. Juče je država ispalila ukupno 1.164 rakete. Najviše je ispaljeno sa radarskog centra Bukulja, Topola 255 i 167 raketa je ispaljeno na prostoru koji pokriva grad Užice – kazao je Nedimović.

Ministar na panelu „Blica“

Ministar je juče bio na panelu „Država i mali biznis“ koji je organizovao Blic povodom početka akcije „Blic preduzetnik 2017“.

Pored njega su učestvovali: Dušan Mihailović, član Izvršnog odbora Eurobank, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Miroslav Kovačević, vlasnik vinarije „Kovačević“, Blic preduzetnik 2016. godine, Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, kao i Branislava Simanić, direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije.

Skoro 8.000 protivgradnih raketa

Do sada je, od 15. aprila, ispaljeno je ukupno 7.930 raketa, rekao je ministar uoči panela.

Požarevac nevreme
Foto: youtube
Požarevac nevreme

– Poređenja radi, svih deset godina ranije u proseku je bilo 2.800 do 3.000, a ove skoro 8.000. Imali smo već 38 dana sa dejstvima, a u proseku to bude oko desetak, 12. Očigledno je da dolazi do ozbiljnih promena u klimi, ali smo se ove godine dobro spremili, imamo na lageru još oko 6.000 raketa. Da bi normalno fukncionisala, Srbiji je potrebno između 11.000 i 12.000 protivgradnih raketa, a mi ih imamo 14.000. S druge strane, morate znati da protivgradne rakete imaju stepen uspešnosti od 50 do 60 odsto – objasnio je ministar Nedimović.

Po prvi put ove godine, kaže on, država kreće sa automatskim sistemom protivgradne zaštite, raspisna je nabavka za prvi radarski centar – centar Valjevo jer on najčešće bude na udaru od oblaka preko Drine.

Poljoprivredno osiguranje

Kada je reč o vremenskim nepogodama, ranom mrazu i slabim usevima, miinstar Nedimović kaže da je poljoprivredno osiguranje najbolje rešenje.

– Država daje 40 odsto premijum osiguranja. Imate dva apekta zaštite – jedan je fizička zaštita protivgradnim raketama, a drugi je finansijska zaštita putem sistema osiguranja. Priemra radi, prošle godine kada su maline bile 150 dinara, posebno i opšte osiguranje je koštalo osam dinara po kilogramu. Država vam vrati deo, a vi platite ostatak koji je otprilike oko 4,8 dinara. Mislim da to nije velika cena u odnosu na štetu koja može da nastane – rekao je Nedimović.


Foto: RAS Srbija

Nadzor nad osiguravajućim kućama vrši narodna banka, a Ministarstvo poljoprivrede vrši nadzor nad primenom subvencija.

– Do sada, najveći problem je ne preterano poznavanje materije oko osiguranja i što su samo dve osiguravajuće kuće nudile posebno osiguranje – osiguranje u slučaju ranog mraza i prinosa. Moramo da poradimo na tome i mislim da ćemo u sledećoj fazi s Narodnom bankom razgovarati oko širenja paleta usluga koje osiguravajuće kuće moraju da daju kada je poljoprivreda u pitanju. – istakao je Nedimović.

Gorivo

U poslednjih nekoliko dana, visoka cena goriva jedna je od glavnih tema u Srbiji.

– Radi se na pitanju goriva zajedno sa ministarstvom finansija, danas ćemo imati sednicu vlade u 11 sati i mislim da će stvari što se tiče poljoprivrede ići u dobrom pravcu, ali hajde da sačekamo i vidimo kuda će voditi priča sa MMF-om – zaključio je Nedimović.

Izvor:Blic

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar