www.radiobalkanfox.com

Malo drugačiji kefir

Andrijana Veselinović

Poznato nam je da se kefir pravi od kravljeg mleka i kefirnih zrnaca, ali da li ste razmišljali o malo drugačijim ukusima?

Zašto ne biste razmislili o kozjem mleku, pa čak i kokosovom (ili kokosovoj vodi)? Ukus je fenomenalan, pa zašto ga ne biste napravili sami? Malo svežeg voća i meda ili izmiksan u smoothie-u – divan doručak.

Kefir – proces pravljenja

Pripremite teglu, veliku kašiku – drvenu, plastičnu ili neku od nehrđajućeg čelika, gušću gazu ili cediljku. Naravno, to je samo alat, treba vam i: 1 kašika kefir zrnaca i 250 ml mleka (ovaj put probajte sa kokosovim – nešto novo je uvek dobrodošlo).
Kokosovo mleko ili kokosovu vodu zagrejte do 30C, dodajte kefir zrnca, prespite sve u teglicu i dobro promešajte. Pokrijte gušćom gazom i zavežite gumicom (kefir mora da “diše”). Ostavite da smesa fermentira na sobnoj temperaturi (18-24 sata za kravlje ili kozje mleko, 18-36 za kokosovo mleko i 24-48 kokosovu vodu).

Kada prođe period fermentacije, protresite kefir, procedite i spreman je za piće. Preostala kefir zrna operite i ponovo pomešajte sa mlekom. Proces možete ponavljati svaki dan, a broj kefirnih zrnaca će samo da raste. Posle ćete ih imati toliko da ćete morati da ih poklanjate.

Jednostavniji način pravljenja je da toplo, nekuvano mleko (ako su u pitanju kravlje ili kozje) samo pomešate sa kefir zrncima i ostavite u staklenki, pokriveno gazom 24 sata. Nakon toga ga cedite (obavezno kroz plastičnu cediljku) i pijete ili mešate sa voćem.

Naravno, treba imati na umu i ovo –  različita mleka – različiti kefiri. Kravlje ili kozje mleko će biti (kada postane kefir) gusto i imaće prepoznatljiv kiselkast ukus.

Kefir od kokosovog mleka ima dosta drugačiji ukus, ne baš sladak i mnogo manje je gust. Kada je u pitanju kokosova voda, dobijete “vazdušati” napitak i manje sladak.

Ako pravite kefir i ovo morate znati:

Metalni pribor prilikom pripreme nije dozvoljen, jer na taj način oštećujete zrna kefira i ona postaju neupotrebljiva. (Birajte drvo, plastiku ili nehrđajući čelik).

Zrna možete čuvati u frižideru sedam i više dana ukoliko ih stavite u malo mleka.

Mislite i na razmnožavanje zrna. Svaki put ćete imati duplo više. Poklonite ih nekome.

Pored pomenutih mleka, možete koristiti i: pirinčano i bademovo mleko. Preporučljivo je, ipak, da se kefir zrna čuvaju u kravljem mleku.

Ovako napravljen kefir važi kao lek protiv povišenog holesterola u krvi, kamena u žuči, bolesti srca i krvnih sudova, za regulaciju krvnog pritiska, protiv upala,…

Da li već imate iskustva sa pravljenjem kefira? Podelite ih sa nama!

Uz to pročitajte i kako da napravite grčki jogurt.

Ime Recepta

Malo drugačiji kefir

Objavljen

Vreme Pripreme

Ukupno Vreme

Rangirano

Izvor:Lifepress

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.