www.radiobalkanfox.com

Albanci tvrde da su gusle njihov tradicionalni instrument, traže preispitivanje odluke UNESKA

Albanci tvrde da su gusle njihov tradicionalni instrument i zovu ga lauta

Gusle, lauta

Foto: Profimedia/Shutterstock

Nakon što je UNESKO odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podneli su toj organizaciji zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše Koha.

Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri UNESKU, Ferit Hodža. Albanci tvrde, piše portal, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta.

Ovo je lauta, Foto: Profimedia

ALBANCI POKUŠALI DA REGISTRUJU GUSLE

Tvrdi se, naime, da su Albanija i tzv. Kosovo još pre nekoliko godina pokušali da ovaj muzički instrument registruju u UNESKU kao baštinu svog kulturnog nasleđa, ali je taj zahtev odbijen, jer Kosovo nije član UNESKA.

– Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom Dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pesme pevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle – navodi portal.

Dodaje se da Crnogorci taj instrument kao Srbi nazivaju gusle. Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogorce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u Arabiji.

A ovo su gusle, Foto: Shutterstock

VIZANTIJSKA ILI ARAPSKA KULTURA?

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

– Ali kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje Jugoistočne Evrope uključile u donošenje konsenzusa. Zajednički zahtev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen UNESKU – piše ovaj prištinski dnevnik u onlajn izdanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Povezane vesti

Najnovije iz kategorije Vesti

Tagovi:
Albanci,
Gusle,
kulturno nasleđe,
UNESKO

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Telegraf

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.