www.radiobalkanfox.com

TUŽBA PROTIV FOLKSVAGENA: Stotine hiljade nemaca kolektivno napada giganta

pixabay.com

Nemački gigant bi mogao da plati veliku odštetu

Stotine hiljada građana uključilo se u pokretanje zajedničkog sudskog spora protiv Folksvagena u periodu od kraja novembra 2018. do 2. januara 2019, rekla je portparolka nemačkog Ministarstva pravosuđa za agenciju AFP.

Spor je 1. novembra 2018. pokrenulo udruženje nemačkih potrošača VZBV i to pred sudom u nemačkom gradu Brunsviku, svega nekoliko kilometara udaljenom od sedišta Folksvagena u Volfsburgu.

Premda se vlasnici mogu upisati u registar tužilaca do dana uoči početka prvog saslušanja, koje se planira za drugu polovinu ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave pre 31. decembra 2018. kako bi se izbegla mogućnost zastarivanja.

Volkswagen Media

„Dizelgejt“ im se i dalje obija o glavu

Folksvagen je 2015. priznao da je manipulisao softverom ugrađenim u 11 miliona dizel vozila širom sveta kako bi u proveri emisije štetnih gasova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji.

Dosad je ta afera, popularno nazvana “dizelgate”, koštala Folksvagen više od 28 milijardi evra (32 milijarde dolara) u vidu kazni, povlačenja vozila i odšteta.

Najveći finansijski teret Folksvagen je podneo u SAD gde je otkupio gotovo 500.000 vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu. U Nemačkoj su dosad platili dve kazne u ukupnom iznosu od samo 1.8 milijardi evra.

Republika

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.