www.radiobalkanfox.com

Hitlerov Gustav: Pogledajte najveći top ikad napravljen čiji prizor oduzima dah (Foto)

Sigurno ste čuli za Hitlerov Gustav ili najveći top koji je ikada napravljen. Evo o čemu je riječ: Hitler je svima poznat kao mračna ličnost historije. Kriv je za ubijanje i progon Jevreja.

Kada pomislimo na njega, prođu nam one slike nastradalih u Holokaustu, pogotovo lica one nedužne djece koja su nastradala samo zato što su Jevreji.

Hitler nije mogao sam da sve to uradi i svakako je imao veliku podršku koja ga je zapravo i stavila na vlast, te ga podržala u zlu koje je vršio.  Kada je riječ o oružju kojeg su njegove trupe koristile, on je težio da bude što bolje i funkcionalnije.

Kada je želio da napadne Francusku, spriječila ga je linija Maginot koja je sezala od istočne granice Francuske, do Švicarske i Belgije. Bila je sagrađena od betonskih blokova, kao željezničkih šina.

Djelovala je neprobojno i Hitler je želio stvoriti čudovište koje će uspjeti da razori te zidine. Iz tog razloga je i naredio da se formira top kojeg će kasnije označiti kao Schwerer Gustav (Teški Gustav).. Erich Muller je napravio nacrt.

Mogao je ispaliti sa udaljenosti od 55 km i projektil težine 10 tona. Isprobali su ga za napad na Sevastopolj između 5. i 17. juna 1941. Schwerer Gustav ispalio je 48 projektila što je značilo oko 30.000 tona municije. Pa  su ga poslije rastavili kako neprijatelji ne bi mogli doći do njega.

Mega Portal

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.