www.radiobalkanfox.com

Podneta krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane zbog ratnog zločina nad Srbima

Damir Krstičević


Foto: Profimedia

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv aktuelnog ministra odbrane i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i saučesnika zbog sumnje da su 1995. izvršili ubistva 81 civila srpske nacionalnosti.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade hrvatske vojske, koja je učestovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995, a srpski civili su ubijani pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajcem.

Radikalno islamizirati narod i jačati želju za osvetom?! Bošnjački dokument već 20 godina KROJI SUDBINU naroda u BiH

U krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Dušan Bratić, Krstičeviću i saučesnicima se stavljaju na teret dva krivična dela – ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Podseća se da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije „Maestral“, koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ukupno ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle „Oluje“, jedinice HVO, Armije BiH i Hrtvatske vojske izvršili su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je u koloni autobus sa oko 80 ljudi, uglavnom starih osoba, žena i dece, bio u neposrednoj blizini mosta. Prema izjavama preživelih i ranjenih u autobusu „Servistransa“ nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem.

U napadu je stradao 81 civil, među kojima osmoro dece.

 

Pročitajte i:

Srbija Danas

Podelite prijateljima

RadioBalkanfox

Dodajte komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.