www.radiobalkanfox.com
Domaći WordPress hosting

Kako da zamenite utičnicu

Za ovo vam nije potreban električar…

Ako vam utičnica u zidu ne radi kako treba, ili jednostavno želite da staru zamenite novom, onda ćemo vam mi objasniti, ali i pokazati kako da to uradite. Zamena utičnice nije preterano težak posao i za ovaj posao će vam bukvalno biti potrebna samo glinerica.

Pre nego što počnete sa bilo kakvim radom na električnoj mreži, potrebno je da ugasite osigurač koji napaja utičnicu koju želite da zamenite. Kada ugasite osigurač, glinericom proverite prisutnost faze. Ako gliunerica zasvetli, to znači da struja nije ugašena i da ste isključili pogrešan osigurač. Ako glinerica ne gori, to znači da slobodno možete raditi na električnoj mreži, bez opasnosti od udara struje.

Prva stvar koju morate uraditi jeste da skinete zaštitnu plastiku utičnice. To ćete uraditi tako što ćete odviti mali šraf koji se obično nalazi na sredini utičnice. Kada plastiku skinete doćićete do pozadinskog dela utičnice koji se takođe drži pomožu dva šrafa u zidu. Šrafove otpustite i utičnicu izvucite napolje.

Tada ćete naići na provodnike koji su obično obleženi bojama. Nulti provodnik je plave boje, uzemljenje je žuto-zeleno, dok je fazni provodnik najčešće crne boje, ali može biti i bilo koje druge. Svaki provodnik je pričvršćen u utčnicu pomoću tri šrafa koji se nalaze na poleđini utičnice. Šrafove otpustite i skinite staru utičnicu sa provodnika.

Sve što treba da uradite jeste da uzmete novu utičnicu i da provodnike vratite u nju. Zapamtite da provodnik za uzemljenje uvek ide na sredinu utičnice. Za slučaj da uzemljenja nema, onda samo povežite fazu i nulu na mesta koja su označena na utičnici. N oznaka označava nulu, dok je L mesto gde dolazi faza.

Sklopite sve obrnutim redosledom od onog kada ste staru utičnicu skidali i uspešno ćete staviti novu utičnicu. Sve što treba da uradite jeste da ponovo upalite osigurač i vaša električna mreža je ponovo spremna za korišćenje.

Pogledajte video klip:

 

Foto: http://howtospecialist.com

Muski magazin

Podelite prijateljima

Dodaj komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.