www.radiobalkanfox.com
Domaći WordPress hosting

(UŽIVO) Priština slavi proterivanje Srba i ulazak NATO trupa na Kosovo: Ovacije za Klintona, Olbrajt otkrila šta mu je rekla kada je počela agresija na Srbiju (LIVESTREAM)

Među gostima su bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, bivši komandant NATO-a Vesli Klark, bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić i druge zvanice

U Prištini je počela centralna manifestacija povodom 20 godina ulaska međunarodnih mirovnih snaga KFOR, dva dana nakon donošenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vojska SRJ i srpska policija povukle su se sa Kosova i Metohije posle donošenja rezolucije u Njujorku, a prvi pripadnici međunarodnih snaga ušli su na teritoriju pokrajine 12. juna 1999. godine. Ubrzo je svoje domove u južnoj pokrajini napustilo preko 200 hiljada Srba.

12:05 – OVACIJE ZA KLINTONA

Građani koji prate ovu ceremoniju dočekali su sa velikim ovacijama Klintona, uz povike „USA USA USA“.

Bil Klinton, Priština slavlje NATO

Foto: Printskrin/KosovaPress

12:00 – OLBRAJT: REKLA SAM KLINTONU „RADIMO PRAVU STVAR“

Bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt je rekla da je raduje što je prisutna na Kosovu.

Zadovoljstvo mi je da budem ovde sa vama. Rat na Kosovu je bio ozbiljan … Uspeli smo jer je naš cilj bio ispravan – rekla je Olbrajt.

Medlin Olbrajt, Priština slavlje NATO

Olbrajt – Foto: Printskrin/KosovaPress

Ona je dodala da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka, otkrivajući razgovor koji je tada vodila sa 42. američkim predsednikom Bilom Klintonom.

To nije bila laka odluka i imali smo mnogo diskusija. Predsednik Klinton me je pozvao uveče i rekao mi da smo započeli realizaciju naših planova i da radimo pravu stvar, rekla sam mu, „gospodine predsedniče, radimo pravu stvar“ – rekla je Olbrajt.

Bil Klinton, Madlin Olbrajt, Priština slavlje NATO

Klinton i Olbrajt – Foto: Printskrin/KosovaPress

11:55 – TAČI: BEZ ČLANSTVA U UN NIJE ZAOKRUŽENA NEZAVISNOST

U svom obraćanju predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je rekao da tzv. Kosova želi da postane članica EU i NATO.

Mi se hvalimo da smo danas najamerički, prozapadni i proevropski narod u oviom delu sveta. Ali, mi smo ubeđeni da zajedno moramo i možemo brže da idemo ka integraciji Kosova u NATO i Evropsku uniju. Mi to zaslužujemo. Baš kao što smo zaslužili da budemo slobodni. Baš kao što smo zaslužili da postanemo država.

Hašim Tači, Priština slavlje NATO

Tači – Foto: Printskrin/KosovaPress

S druge strane, mi znamo da se priznanje Kosova, kao države, ne može potpuno zaokružiti bez podizanja zastave Kosova na East Riveru u sedištu UN-a. Bez obezbeđivanja priznanja od pet zemalja EU. Baš kao što smo bili spremni da napravimo istorijski sporazum sa Srbijom pre mnogo godina, mi smo danas spremni da razgovaramo sa Srbijom i da napravimo Sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa između dve zemlje. Mi i danas živimo sa tim teretom – rekao je Tači.

11:51 – MANIFESTACIJA POČELA INTONIRANJEM „HIMNE KOSOVA“

Priština slavlje NATO

Foto: Printskrin/KosovaPress

Na centralnom, Trgu Skenderbeg ispred Nacionalnog pozorišta Kosova, u sedištima koja su postavljana u znaku NATO-a nalaze se najviši zvaničnici iz Prištine i visoki gosti.

Među gostima su bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, bivši komandant NATO-a Vesli Klark, bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić, albanmski premijer Edi Rama i druge zvanice.

Atifeta Jahjaga, Medlin Olbrajt, Ramuš Haradinaj, Bil Klinton, Hašim Tači, Iljir Meta, Priština slavelje NATO

Jahjaga, Olbrajt, Haradinaj, Klinton, Tači, Meta – Foto: Printskrin/KosovaPress

Posle govora biće priređena „Povorka za slobodu“, zatim otkriti bista Medlin Olbrajt na trgu koji nosi njeno ime, potom zasaditi 50 stabala na Trgu Bila Klintona i održati medjunarodna konferencija „20 godina slobode – Jedna vizija održivog mira“.

(Telegraf.rs)

Telegraf

Podelite prijateljima

Dodaj komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Native Flashradio V4