Radio BalkanFox

POSLE KIŠE, SVI U ŠUMU Sezona „lova“ na vrganje je počela

Uprkos vrućem letu i visokim temperaturama, pijace u gradovima preplavile su žute lisičarke, vrganji i druge gljive, koje oduševljavaju mnoge potrošače. Pečurke sa Kopaonika, Tare i Golije stigle su na trpeze urbanih ljudi, koji često nisu upoznati s ovim draguljima šume. Obilne padavine tokom septembra i topla, vlažna zemlja stvorili su savršene uslove za pojavu jesenjih gljiva, a na jugu Srbije posebno se ističu vrganji, koji su najčešće pronađeni na obodima šuma, gde se susreću livade i proplanci.

Jedno od takvih plodnih mesta je i selo Jelašnica kod Surdulice, koje se ponosi svojim prirodnim bogatstvom. Ovaj prelepi kraj karakterišu ravničarski delovi, ali i brdoviti tereni i šume pune vrganja. Branislav Miljković, jedan od srećnih berača, ističe kako je sakupljanje pečuraka postalo porodična tradicija:

„Beremo pečurke isključivo za naše potrebe. U porodici svi volimo vrganje. Pripremamo ih sveže, deo zamrznemo, a nešto i sušimo za zimu. Oni koji se bave prodajom kažu da je otkupna cena 1.000 dinara za kilogram, što je sasvim pristojno“, objašnjava Miljković.

pečurke

Foto: Shutterstock

 

Pored vrganja, u šumama i livadama može se naići i na jajčare, vrstu vrganja koja svojim izgledom podseća na kuvano ili prženo jaje. Ove pečurke su takođe veoma cenjene zbog svog ukusa.

„Iako ne živim u Jelašnici, lako mi je bilo da odem iz Vladičinog Hana, samo desetak kilometara daleko, i da sa suprugom krenem u potragu za gljivama. Nadam se da će ovakvi vremenski uslovi, s malo sunca i malo kiše, potrajati, kako bismo mogli još dugo da uživamo u berbi vrganja“, dodaje Miljković, s osmehom na licu.

Osim vrganja i jajčara, na livadama se često mogu pronaći i puhari i srndaći, koje ljudi rado beru. Puhare su najukusnije kada su pohovane ili grilovane, dok se srndaći mogu pripremati na različite načine, kao što su „klot“ ili sa jajima.

Međutim, svi berači upozoravaju da oni koji nisu sigurni u prepoznavanju gljiva, pre konzumiranja obavezno konsultuju stručnjake ili iskusne berače. To je ključno kako bi se izbegle potencijalno opasne posledice, jer je u prirodi lako napraviti grešku. Uživanje u sakupljanju pečuraka ne samo da pruža užitak u prirodi, već i obogaćuje trpezu ukusnim jelima koja donose ne samo ukus, već i zdravlje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE