Radio BalkanFox

4 zdrave namirnice koje mogu da goje zbog jedne greške

Raznovrsna i uravnotežena ishrana glavni je preduslov zdravog mršavljenja posle kog se kilogrami ne vraćaju, ali postoje namirnice koje važe za zdrave, ali mogu da deluju kontraproduktivno.


 

Svi lekari će vam umesto strogih dijeta preporučiti raznovrsnu ishranu i više obroka u toku dana
Svi lekari će vam umesto strogih dijeta preporučiti raznovrsnu ishranu i više obroka u toku danafoto: RossHelen/Shutterstock

Ukoliko želite da smršate, od strogih i rigoroznih dijeta je daleko bolji izbor ishrana u kojoj su zastupljene različite grupe namirnica, na prvom mestu sveže voće i povrće i zdrave masti.


Zdrava hrana svakako će vam biti korisnija od gladovanja, odricanja i lišavanja tela hranljivih materija, ali i s njom treba biti oprezan.


Naomi Holbuk, dijetetičarka specijalizovana za mršavljenje, istakla je za Bella Magazine da je veoma važno da nas i kvantitet i kvalitet u ishrani čine „sitima, zdravima i srećnima“, ali upozorava da ne smemo da je koristimo kao izgovor za prejedanje.

4 visokokalorične zdrave namirnice


I kvalitet i količina proteina, ugljenih hidrata i masti podjednako su važni – kaže ona. – Stvarno možete pojesti previše dobrih stvari. Na primer, zdrave masti poput orašastih plodova, semenki, ulja i avokada visoko su kalorične. Ako vam je cilj gubitak težine, onda će taj višak imati štetan efekat.

 

Orašasti plodovi obiluju vitaminima, mineralima i zdravim mastima, ali imaju i mnogo kalorija.
Orašasti plodovi obiluju vitaminima, mineralima i zdravim mastima, ali imaju i mnogo kalorija.foto: Shutterstock/Dionisvera

Ona preporučuje da se držite porcije veličine palca kada je reč o pomenutim namirnicama i ograničite upotrebu maslinovog ulja na jednu do dve kašike po obroku, prenosi Express.


Njen kolega Rimas Gajga dodaje da, s druge strane, postoji i opasnost ode previše drastičnog smanjenja kalorija jer to može da uspori metabolizam i oteža mršavljenje, dok se istovremeno povećava rizik od gubitka mišićne mase, koja je neophodna za normalan metabolizam.

 

BONUS VIDEO

Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE