Radio BalkanFox

Kafanski recept za leskovačku mućkalicu

Prava leskovačka mućkalica kakva se sprema po kafanama: Ukusno jelo sa juga Srbije kome niko ne može da odoli

Leskovačka mućkalica, Foto: Printscreen Youtube / Adrijana Nikolic

Leskovačka mućkalica je jedno od najomiljenijih jela srpske kuhinje, koje je postalo simbol bogate gastronomske tradicije ovog kraja. Ovaj specijalitet sa juga Srbije, poznat po svom sočnom mesu i aromatičnom povrću, često se naziva i pravim delikatesom koji privlači gurmane iz celog sveta.

Recept za leskovačku mućkalicu nastao je spontano, a vezuje se za tradicionalnu praksu iskorišćavanja pečenog mesa preostalog od roštiljskih gozbi. Leskovčani, poznati po svom vrhunskom roštilju, smislili su način da na inovativan i ukusan način iskoriste ostatke, stvarajući tako jelo koje se brzo proširilo iz domaćih kafana u restorane širom Srbije.

Da bi se pripremila ova savršena mućkalica, koristi se svinjsko meso, koje se kombinuje sa prženim crnim lukom i pečenim crvenim paprikama. Ovaj spoj čini osnovu jela, dok paradajz pelat dodaje sočnost i bogatstvo ukusa. U zavisnosti od preferencija, može se dodati i malo ljute paprike za dodatnu pikantnost, dok se sve začinjava sa malo soli i bibera, zajedno sa aromatičnim lovorovim listom.

Mućkalica, Srpska mućkalica
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Leskovačka mućkalica se obično priprema u šerpi, gde se sve sastojke lagano kuvaju zajedno, stvarajući miris koji će vas odmah podsetiti na tople kafane i porodične ručkove. Ovaj specijalitet se često služi uz svež hleb i salate, čineći ga savršenim obrokom za svaki dan.

Ne samo da je leskovačka mućkalica ukusna, već je i jelo koje spaja ljude. Uživanje u ovom specijalitetu često je praćeno druženjem i smehom, što ga čini nezaboravnim delom svakog okupljanja.

Zato, ako želite da probate nešto zaista posebno i ukusno, ne propustite priliku da pripremite leskovačku mućkalicu – jelo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj i ostaviti vas da želite još!

Sastojci:

6 komada svinjskog vrata
3 glavice crnog luka
6 pečenih crvenih paprika
300 gr paradajz pelata
2 lista lorbera
malo soli i bibera
1 kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica slatke tucane paprike
2 dl vode
malo ulja
malo peršunovog lista

Leskovačka mućkalica
foto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Parčad svinjskog vrata posolite, pa ih ispecite na roštilju ili na teflonu bez masti i ulja. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.

Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.

Dodajte začine po ukusu – trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.

Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.

Bonus video:


02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/srbijadanas/T.M.)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE