Radio BalkanFox

Evo koja verovanja i običaje treba poštovati na Miholjdan

U pitanju je jedan od najlepših verskih praznika.

foto: Youtube / Printscreen / @KTVarhivavesti
foto: Youtube / Printscreen / @KTVarhivavesti

Vekovima unazad dan prepodobnog Kirijaka Otšelnika, poznatiji kao Miholjdan, proslavljaju pravoslavci, katolici i protestanti širom sveta.

 

Ovaj praznik obeležava se svake godine na isti dan – 12. oktobra, a prema narodnom verovanju, tek kada on prođe počinje prava jesen.

 

Možda vam je poznat i izraz„miholjsko leto“, koji je skovan upravo na osnovu toga što se obično svake godine oko Miholjdana vreme prolepša.

 

Verovanja vezana za Miholjdan

 

Vekovima stara verovanja deo su verske tradicije i prenose se sa kolena na koleno, a ovo su neka koja vezujemo za 12. oktobar:

 

  • U narodu postoji čvrsto verovanje da su ljudi rođeni na ovaj dan posebno blagosloveni i nadareni, te da će ih kroz čitav život sreća pratiti na svakom koraku
  • Kako smo već prethodno pomenuli, mnogi veruju da se svake godine baš u danima oko ovog praznika vreme naglo poboljšava i postaje toplije, te otuda i pojam „miholjsko leto“.
  • U nekim krajevima ovaj period naziva se još i „sirotinjsko leto“, jer se veruje da mu se upravo najviše radovala sirotinja.
  • Još jedan interesantan naziv za Miholjdan jeste „mišji dan“. Naime, u narodu vlada verovanje da, ukoliko nisu na vreme pripremili hranu i svoje jazbine za zimu, miševi i ostale poljske životinje mogu uginuti.

 

Narodno verovanje kaže da na Miholjdan treba obaviti poljoprivredne poslove
Narodno verovanje kaže da na Miholjdan treba obaviti poljoprivredne poslovefoto: hedgehog94/Shutterstock

Narodni običaji

 

Sveti Kirijak Otšelnik je zaštitnik mnogih domova, pa je tako Miholjdan zabeležen kao 13. najslavljenija slava u Srbiji.

 

U mnogim selima na ovaj dan organizuju se litije i manifestacije u čast svetom Kirijaku, a verovanje koje se vekovima unazad održava kaže da je Miholjdan rezervisan za rad u polju, sađenje i obrađivanje zemlje.

 

Ipak, kućne poslove poput usisavanja i čišćenja nikako nemojte obavljati, jer se veruje da to može doneti lošu sreću.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Običaji koje treba poštovati na Miholjdan

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE