Radio BalkanFox

Koja misica pozira s MiG-21? Da li je ova devojka Daliborka Stojšić ili Milja Vujanović?

Na globalnoj društvenoj mreži Reddit nedavno je objavljena fotografija koja je izazvala veliku pometnju među korisnicima. Jedan anonimni korisnik postavio je sliku uz natpis: “Mis Universe Jugoslavije, Daliborka Stojšić, s MiG-21F (1968). Fotograf: nepoznat.” Međutim, ubrzo su usledile reakcije korisnika koji su tvrdili da osoba na slici nije Daliborka, već Milja Vujanović, bivša miss Srbije.

Jedan od komentara glasio je: “Ovo je Milja Vujanović, a ne Daliborka Stojšić, majstore, alo režija, prekidaj program.” Drugi korisnik dodao je: “To je Milja, rani radovi, takođe misica, a ne Daliborka koja je prijateljica moje majke i uvek je sjajno izgledala.” Diskusija se nastavila, a neki su se osvrnuli i na izgled žene na fotografiji, napominjući da su vremena tada bila drugačija: “Ha, nema silikone u si*…, botoks, facelift niti hijaluron u usnama.”

milja vujanović

Printscreen

 

Obe dame, i Milja i Daliborka, bile su misice, a fotografija prikazuje jednu od njih kako pozira s višenamenskim nadzvučnim avionom MiG-21. Rasprava na Redditu podelila je korisnike na one koji su komentarisali lepotu i eleganciju modela, te one koji su nostalgijom prisetili optimizma prošlih vremena, opisujući ih kao “bolje vreme, optimizam, pin-up devojke.”

Prema napisima srpskih medija, ova fotografija prikazuje Milju Vujanović, bivšu miss Srbije iz 1967. godine, koja je imala i filmsku karijeru te slovila za jednu od najlepših žena bivše Jugoslavije. Najpoznatija je po glavnoj ulozi u filmu “Rani radovi” Želimira Žilnika, koji je 1969. godine osvojio Zlatnog medveda na prestižnom Berlinalu. Zbog toga joj se predviđala blistava glumačka budućnost, no Milja je odlučila krenuti drugačijim putem.

Nakon što je završila dva fakulteta – Dramsku akademiju i novinarstvo – Milja se okušala u mnogim filmskim ulogama. Igrala je u filmovima poput “Sneg na usnama”, “Nokaut”, “Most” i “Neretva”. Međutim, u jednom trenutku dosadilo joj je tumačiti uloge atraktivnih žena, pa se povukla iz sveta filma i potpuno posvetila astrologiji.

milja vujanović

Printscreen

 

Astrologija je postala njena strast, te je postigla zapažene uspehe na tom polju. “Odluku da napustim film donela sam kada sam shvatila da tekstovi koje izgovaram nisu ono što bih ja u sličnim situacijama izgovarala. Astrologiju sam počela proučavati pre trideset godina. I iako žalim za filmom, astrologiji sam ostala verna sve do danas. Uostalom, ne biramo mi profesiju, profesija bira nas,” izjavila je jednom prilikom.

Iako je prekinula glumačku karijeru, Milja nije odustala od javnog života. Pisala je za medije, objavljivala knjige i gostovala u televizijskim emisijama. Devedesetih godina imala je i vlastitu kontroverznu emisiju, gde je često spajala astrološka tumačenja sa stavovima koje su mnogi smatrali nacionalističkima. Nažalost, zvezde joj nisu mogle predvideti tragediju koja ju je zadesila. U maju 2000. godine, njen ljubavnik, Obrad Zejak, pucao je u nju i teško je ranio. Milja je preživela, ali je ostala nepokretna te se nikada nije u potpunosti oporavila. Poslednje godine života provela je pišući knjige, a preminula je 4. juna 2005. godine u Beogradu.

 

 

Daliborka Stojšić takođe je bila prepoznata kao jedna od najlepših žena Jugoslavije, a taj status potvrdila je osvajanjem titule Miss Jugoslavije. Vrhunac svoje slave dostigla je krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina kao članica muzičke grupe “One i oni.”

 

 

Pobednica na takmičenju lepote otvorila joj je vrata javnog života, što je dovelo do brojnih angažmana u filmu, na televiziji i u muzici. Njeno prvo pojavljivanje na filmskom platnu bilo je u kratkom filmu “Presađivanje osećanja” iz 1969. godine. U razdoblju do 1980. godine, Daliborka je glumila u brojnim televizijskim serijama poput “Obraz uz obraz”, “Pravdo budi lepa”, “Sviju srca miljenici” i “U vaše zdravlje.”

 

 

 



Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE