Radio BalkanFox

Trzate se dok tonete u san? Evo zašto se to dešava i da li je opasno

Trzaj koji se javlja neposredno pre nego što zaspimo u stručnoj literaturi naziva se hipnički trzaj. Često ste se pitali zbog čega se događa ovaj fenomen? Taj noćni trzaj kojem vas vaše telo izlaže iznenađujuće je uobičajeno iskustvo koje 70 odsto ljudi doživi.

Po rečima stručnjaka, reč je o ljudskoj verziji „automatskog spremanja“.

Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića.

Foto: Freepik.com

 

To može da bude slučajno i da se dogodi bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

Ovi trzaji verovatno se javljaju u hipnagogičkom stanju, baš dok prelazite iz budnog stanja u san. Zapravo ne znamo zašto se to događa, ali postoji nekoliko zanimljivih teorija.

Foto: pexels.com

 


Neki veruju da je to nusprodukt evolucije, a postoje i dokazi da stres, anksioznost, kofein i vežbanje mogu da dovedu do trzaja. U svakom slučaju, nema razloga za brigu, jer se hipnički trzaji javljaju kod savršeno zdravih ljudi.



Poljubac može da je ubije! Amerikanka otkrila od čega boluje, njena ispovest šokirala milione (VIDEO)

Zdravlje

Kerolajn Krej Kvin iz Bostona boluje od retkog sindroma koji pogađa jednu od 150.000 osoba i sa svakim poljupcem rizikuje smrt.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE