Radio BalkanFox

Sergej Konstantinovič je poslednji stanovnik Sovjetskog saveza

Poleteo je 19. novembra, a ni slutio nije da će kad se bude vratio na zemlju sve biti drugačije.

Astronaut Sergej Konstantinovič Krikaljov je počeo pripreme za svoj drugi svemirski let u aprilu 1990. kao član rezervne posade osme dugotrajne ekspedicije stanice Mir koja je uključivala pet svemirskih šetnji i sedmodnevne zajedničke sovjetsko-japanske aktivnosti.

Poleteo je 19. novembra, a ni slutio nije da će kad se bude vratio na zemlju sve biti drugačije.

profimedia-0119253605.jpg

Igor Mikhalev / Sputnik / Profimedia 

Tokom njegovog boravka u svemiru se raspao Sovjetski Savez, 26. decembra 1991. godine.

Otišao je iz SSSR-a, a vratio se u Rusiju. Tenkovi su bili na ulicama, Gorbačov nije više bio na vlasti, sve se promenilo…a iz svemira i dalje je sve izgledalo isto. Dok je čuveni kosmonaut bio u svemirskoj misiji, pisala se nova stranica istorije.

Sergej je postao poslednji građanin Sovjetskog saveza.

Govoreći o misiji na mesecu, koja mu je u tom momentu bila tek druga, Sergej se osvrnuo ia na promene koje su se dogodile na zemlji, a upitan je i šta ga je najviše iznenadilo.

 „Šta me najviše iznenađuje? Prvo, Zemlja je bila tamna, a sad je bela. Zima je stigla, a pre toga je bilo leto. Sada, sve počinje da cveta i da se budi. To je najimpresivnija promena koju možete videti iz svemira“, rekao je.

Krikaljov kaže da su na svemirskoj stanici redovno dobijali vesti o stanju u zemlji.

Radio sam svoj posao, a bio sam više zabrinut za one na zemlji, naše porodice i prijatelje. Mi smo imali sve što nam je potrebno!„, priseća se astronaut.

Na pitanje šta mu je najlepši deo boravka u svemiru, odgovorio je: Dve stvari. Pogled Zemlje iz svemira i osećaj slobode koji iskusiš u bestežinskom stanju.

Raspad države ipak nije uticao na njegove treninge i pripreme za nove letove u svemir. Nakon toga, Kraljakov je poleteo još četiri puta, gde je proveo 803 dana 9 sati i 39 minuta. Rekord po vremenu provedenom u svemiru je držao sve do juna 2015. godine. Od tada je rekorder Genadij Padalka.

Penzionisao se 2007. godine i postavljen je za zamenika predsednika korporacije Energija, gde je zadužen za letove u svemir sa ljudskom posadom.


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE