Radio BalkanFox

PREMINUO ČUVENI GLUMAC! U bolnici mu se zakomplikovalo stanje, evo šta je razlog smrti!

Glumac i producent Ed Viler, poznat po ulogama u NBC-ovoj seriji „Law & Order“ i brojnim drugim televizijskim emisijama, filmovima i pozorišnim produkcijama, preminuo je u 88. godini života u bolnici „Englewood“ u Nju Džersiju od respiratornog zatajenja usled komplikacija izazvanih upalom pluća.

Foto: Printscreen/Youtube

Ed Viler

 

Njegov otac, krojač, usadio je njemu i njegovom bratu osećaj ponosa u izgledu, dok ga je majka, preduzetnica, inspirisala da kao dete započne svoj posao čišćenja cipela. Nakon služenja u vojsci, Viler je pohađao koledž u Severnoj Karolini zahvaljujući košarkaškoj stipendiji, a potom je radio kao frizer i u kompaniji United Airlines pre nego što se upustio u profesionalnu glumačku karijeru.

Foto: Printscreen/Youtube

Ed Viler

 

Meseret Stroman Viler, supruga preminulog glumca, oprostila se od svog supruga putem objave na Instagramu, nazvavši ga „svetlom vodiljom“ čiji su „talent, posvećenost i strast bili bez premca — bilo na pozornici, ispred kamere ili iza scene.“ „Izgradili smo život i stvarali umetnost zajedno“, napisala je, „i tvoje nasleđe će nastaviti da inspiriše. Zauvek ću se sećati tvog glasa, tvoje mudrosti i tvoje velikodušnosti.“

Foto: Printscreen/Youtube

Ed Viler

 

Viler je ne samo otvorio vrata za veću zastupljenost Afroamerikanaca na ekranima, već je i uspeo da „sačuva novac za teže dane i posveti se radu u pozorištu, koje nije bilo toliko unosno“, izjavio je 2017. godine. Viler se školovao kod of Brodvej reditelja Džina Frankela i očuha Vina Dizela, Irvinga Vinsenta, i igrao je u predstavama poput „Ples na udovičinom redu“ Sem Arta Vilijamsa i „Cuttin’ Up“ Čarlsa Randolfa-Rajta, među ostalim produkcijama. Takođe je bio alumnus poznate „New York Negro Ensemble“ kompanije.

Edvard Džon Vilerr rođen je 18. februara 1936. godine u Bruklinu, Njujork. Posle prethodno navedenih dešavanja, Viler je ostavio neizbrisiv trag u svetu glume i pozorišta. Njegova supruga Meseret Stroman Viler istakla je važnost njegove ličnosti i doprinosa umetnosti, ističući da će njegovo nasleđe nastaviti da inspiriše i da će zauvek biti upamćen po svojoj strasti i talentu.

BONUS VIDEO: 

 




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE