Radio BalkanFox

Zauvek se otarasite lošeg zadaha

 

Nakon što ste pojeli bilo koje jelo koje uključuje beli luk, mogli biste sebe da zateknete kako izbegavate bliske razgovore ili posežete za četkicom za zube da biste se borili protiv dugotrajnog mirisa. No, u vašem frižideru krije se jednostavno rešenje za ovaj problem, a radi se o grčkom jogurtu, piše Mirror.

Studija objavljena u časopisu „Molecules“ sugeriše da bi kašika jogurta nakon obroka mogla u potpunosti sprečiti zadah od belog luka. Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Ohio State pokazalo je da prirodni jogurt može pomoći u neutralisanju spojeva na bazi sumpora koji uzrokuju neprijatne mirise.

Tim je to testirao stavljajući jednake količine sirovog belog luka u staklene flaše i dodajući različite jogurte. Otkrili su da je jogurt 99 posto učinkovit u smanjenju spojeva belog luka, posebno onih s visokim sadržajem proteina i masti. „Visoka količina proteina je trenutno vrlo popularna stvar. Generalno ljudi žele da jedu više proteina“, rekla dr. Šeril Beringer, viša autorka studije, što direktno može pomoći kod mirisa belog luka, kao i učiniti da se duže osećate sito.

Zdravlje

Shutterstock

 

 

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da kod prženog belog luka, jogurt nije imao isti učinak, budući da prženje značajno smanjuje koncentraciju većine spojeva koji uzrokuju neprijatne mirise. Ova otkrića bi potencijalno mogla dovesti do stvaranja novih proizvoda dizajniranih za uklanjanje zadaha od belog luka, koristeći masti i mlečne proteine.

Rezultati istraživanja upućuju na potencijalni dodatni eksperiment kako bi se testiralo koliko je jogurt učinkovit u smanjenju neprijatnog mirisa nakon konzumiranja belog luka. U međuvremenu, grčki jogurt, koji ima veći udeo proteina od prirodnog jogurta, mogao bi biti najbolji način za borbu protiv zadaha od belog luka. Jogurti s ukusom takođe bi mogli delovati, posebno ako se konzumiraju nedugo nakon obroka punog belog luka.


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE