Radio BalkanFox

Bratanac Esme Redžepove o njenom testamentu i deci

Njena kuća u Skoplju, koja je nekada bila dom pun uspomena na jednu od najvećih vokalnih legendi regiona, danas je simbol propadanja i pravne neizvesnosti.

Kraljica romske muzike, pevačica Esma Redžepova, ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj i  svetskoj muzičkoj sceni.

Iza Esme ostala je i nejasna sudbina bogatog nasleđa koje je pevačica ostavila.

profimedia033425463823.jpg

Profimedia 

screenshot-12.jpg

Printscreen/Premijera 

Njena kuća u Skoplju, koja je nekada bila dom pun uspomena na jednu od najvećih vokalnih legendi regiona, danas je simbol propadanja i pravne neizvesnosti.

Smeštena u mirnom delu Skoplja, kuća je danas napuštena i okružena korovom, iz nje je odneto skoro sve, ostala je tek poneka uspomena, prenose domaći mediji.

Bratanac Esme Redžepove, Muamer Ramuš, poznatiji kao Cirko, iskreno je za domaće medije govorio o trenutnom stanju imovine, nasledstvu, kao i o sudskim sporovima koji se vode zbog njenog nasleđa.

– Kuća je stvarno zapuštena. Znam da su neki silom ušli, ima dosta ukradenih elemenata – nošnje, ploče, uspomene, plakati, medalje… Mnogo toga je uzeto iz kuće i o tome se takođe vodi sudski spor. Što se groba tiče, tačno je da je na početku bilo zapušteno, sada je poprilično sređen i mislim da je to njena bliža familija sredila. Čeka se sudska podela, kako će se završiti i ko će uzeti u svoje ruke da to profunkcioniše – otkrio je Cirko.

Nasledstvo Esme Redžepove, prema Cirkovim rečima, predmet je složenog pravnog procesa koji uključuje njenu užu porodicu, organizacije, ali i samu državu Makedoniju.

Iako se spekulisalo da je Esma svu svoju imovinu testamentom prepisala državi Makedoniji, njen bratanac nije mogao to da potvrdi.

– Vodi se sudski spor oko nasleđa – od kuće, imovine, muzičkih prava. Sud odlučuje ko je pravi naslednik, da li je to država, neko od usvojene dece ili uža porodica. Nisam video taj testament. Ljudi pričaju i pišu sve te stvari, ali ja ne znam tačno, zato se i vodi sudski spor o tome ko je pravni naslednik svega što je posedovala Esma – rekao je Cirko, napominjući da je pitanje ko je istinski naslednik još uvek nejasno i da se čeka konačna sudska odluka.

Esma Redžepova je tokom života usvojila 48-oro dece, od kojih su mnogi nastavili njen muzički put. Cirko je istakao da su njena deca uglavnom uspešni muzičari, iako nisu svi prisutni u javnosti.

esma-redzepova-11122016-0005.jpg

ATA images 

Sa nekom decom koja je ona priznala i usvojila sam u kontaktu, neki od njih nisu tu, neko živi u inostranstvu, ali zbog obaveza, što privatnih, što familijarnih, nismo u svakodnevnom kontaktu, ali kad se pruži prilika nađemo se, ispričamo, evociramo uspomene kako je bilo u to vreme i to je jedna tema tog razgovora, a to su Esma Redžepova i Stevo Teodosievski – istakao je Cirko, pa dodao:

Uspešni su, njen sin Simeon, koji je ostao ovde. Ima svoju produkciju i radi u Belgiji. Neki od starijih muzičara više nisu sa nama, dok su drugi veoma uspešni. Postoji i pevačica koja je nasleđuje, koja je uz Esmu naučila repertoar i nastavila da izvodi pesme koje je Esma pevala – rekao je Cirko, potvrđujući da Esmin muzički nasleđeni bend i dalje funkcioniše, prenoseći njene pesme na nove generacije.

Iako su neki delovi Esminog života i karijere nastavljeni, njeno nasledstvo ostaje pod senkom pravne borbe koja još uvek traje.

Pitanje ko će na kraju biti proglašen za pravog naslednika, kao i ko će preuzeti odgovornost za održavanje njenog nasleđa, ostaje otvoreno.

Kao i mnoge druge velike zvezde, Esma Redžepova, koja je tokom života bila proglašena za kraljicu romske muzike i jedan od najboljih vokala na svetu, suočila se sa sudbinom gde je njeno nasledstvo podložno sudskim procesima i privatnim interesima.

Dok se čeka sudska odluka, kuća Esme Redžepove i dalje ostaje svedok vremena koje je prošlo, a njena muzika nastavlja da živi kroz one koji su je voleli i poštovali.

Kurir televizija Gordana Šaulić u suzama pred kamerama Kurira: Otkrila kako je nastala ova čuvena Šabanova pesma


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE