Radio BalkanFox

Koji je paradajz zdraviji – Kuvani ili svež? Odgovori lekara će vas šokirati

Ako ste se ikada pitali koji paradajz je bolji za vaše zdravlje, istražujemo razlike između svežeg i kuvanog. Kuvani paradajz može pružiti značajne zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje oporavka mišića, uz dodatne koristi koje ga čine vrednim delom vaše ishrane.

Ako ste se nekada pitali koji je zdraviji – svež ili kuvani paradajz – odgovor leži u brojnim zdravstvenim benefitima koje kuvani paradajz nudi.

Kuvani paradajz ne samo da sadrži važne vitamine i minerale, već i dodatne prednosti za zdravlje. On može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći u bržem oporavku mišića nakon vežbanja, smanjiti masnoće u krvi, poboljšati zdravlje kože i smanjiti rizik od raka.

Foto: pexels.com

 

Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?

U knjizi „Samo jedna stvar“, dr. Majkl Mosli istražuje paradajz i objašnjava zašto ima toliko pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.

Iako je paradajz zapravo voće zbog prisutnosti semenki, takođe je vrlo popularan širom sveta. Njegova popularnost proizlazi iz raznolikosti primene i hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma, folne kiseline i likopena.

Foto: Shuterstock

 


Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od paradajza imali brži oporavak mišića i manje upale u poređenju s onima koji su konzumirali energetske napitke.

Pospešuje zdravlje srca

Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šoljice soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL-a – „lošeg holesterola“ te povećati nivo HDL-a – „dobrog holesterola“, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorbciju likopena

Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se pardajz kuva jer toplota čini likopen lakše dostupnim.

 



Najbolji domaći paradajz sok! Jedini pravi recept po kome su spremale domaćice stare Juge

Recepti

Domaći paradajz sok je napitak koji osvežava, a može da se koristi kao sastojak u kuvanju, ili kao osnova za supu. Jednostavno možete da ga napravite kod kuće.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE