Radio BalkanFox

Običaji i molitva na ženski praznik Pokrov Presvete Bogorodice (14. oktobra)

U ponedeljak, 14. oktobra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik Pokrov Presvete Bogorodice.

Ikona Bogorodice sa Isusom Hristom
Ikona Bogorodice sa Isusom Hristomfoto: Predrag Lukic/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogorodicu kao zaštitnicu svih hrišćana koja svojim molitvama moli Boga da pomogne grešnima i u miru i u teškim izazovima, a Pokrov Presvete Bogorodice u srpskom narodu se slavi kao ženski praznik.


Pokrov Presvete Bogorodice predstavlja njen omofor – odnosno pokrivač, koji je Bogomajka „razastrala nad hrišćanima“, a postoji verovanje da ona i dalje drži ovaj pokrov kako bi zaštitila vernike od zla.


Ona se, prema predanju, 911. godine, u vreme vladavine cara Lava Mudrog, javila tokom službe u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu okupljenim vernicima. Veruje se da se ona prikazala sa raširenim omoforom u rukama i pokrila hrišćane, pokazavši da čuva sve koji veruju u Hrista.


Zato se na ovaj praznik izgovaraju reči:

„Raduj se, Radosti naša, i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim“.

Pokrov Presvete Bogorodice kod pravoslavnih vernika u Srbiji


Pokrov Presvete Bogorodice poznat je na našim prostorima i kao Pokrovica, a slavi se kao ženski praznik.

 

Pokrov Presvete Bogorodice predstavlja njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrala nad hrišćanima
Pokrov Presvete Bogorodice predstavlja njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrala nad hrišćanimafoto: Theastock/Shutterstock

Veruje se da mlade žene treba da se mole Bogorodici na ovaj dan ako žele potomstvo, kao i porodilje i majke, koje ne rade teške poslove i čuvaju se, pa su u prošlosti neretko provodile dan u molitvi i miru. Postojao je običaj da majke ovaj praznik provode sa svojom decom i mole se za njihovo zdravlje i sreću.


Postoji običaj od starih dana da žene poste pred Pokrov, pa se na sam praznik pričešćuju.


Udate vernice su nekada na Pokrov Presvete Bogorodice brale ili kupovale hrizanteme i stavljale ih ispred vrata kako bi privukle sreću.


Molitva na Pokrov Presvete Bogorodice

O, Presveta Djevo, Mati Gospoda višnjih Sila, Carice neba i zemlje, svemoćna Zastupnice grada i zemlje naše! Primi ovo pohvalno i blagodarno pojanje od nas nedostojnih slugu Tvojih i molitve naše uzesi ka prestolu Boga Sina Tvoga da milostiv bude nama grešnima i da blagodat Svoju rasprostre na one što poštuju svečasno Ime Tvoje i klanjaju se sa verom i ljubavlju čudotvornoj ikoni Tvojoj. Jer mi nismo dostojni da se On smiluje na nas, ako Ga Ti, Vladičice, ne umilostiviš za nas, pošto Ti sve možeš kod Njega. Zato pribegavamo Tebi kao sigurnoj i brzoj Zastupnici našoj: usliši nas koji se molimo Tebi; zakloni nas svemoćnim pokrovom Svojim i izmoli u Boga, Sina Svoga, pastirima našim revnost i brigu za duše naše, gradonačelnicima – mudrost i silu, sudijama – pravdu i nepristrasnost, nastavnicima – razum i smirenoumlje, supruzima – ljubav i slogu, deci – poslušnost, zlostavljanima – strpljenje, uvrediocima – strah Božiji, tužnima – blagodušnost, radosnima – uzdržljivost, a svima nama duh znanja i pobožnosti, duh milosrđa i krotosti, duh čistote i pravde.


O, Presveta Gospođo, smiluj se na nemoćne ljude svoje: rasejane saberi, zabludele na pravi put izvedi, starost podrži, mladež ocelomudri, decu vaspitaj i pogledaj na sve nas pogledom milostivog zastupništva Tvog, podigni nas iz dubine grehovne i prosveti oči srca našeg da gledaju na spasenje; milostiva nam budi ovde i tamo: u kraju gde ćemo se nalaziti posle preseljenja sa zemlje i na Strašnom Sudu Sina Tvog, a oce i braću našu što su se u veri i pokajanju prestavili iz života ovog, uvrsti u večnom životu sa anđelima i sa svima svetima. Jer Ti si, Gospođo, slava nebeskih i zemaljskih bića, Ti si po Bogu nada i zastupnica sviju nas koji Ti sa verom pribegavamo. Tebi se dakle molimo i Tebi, kao svemoćnoj Pomoćnici, predajemo sami sebe, i jedan drugog, i sav život svoj, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin!

BONUS VIDEO

Šta je crkvena tarifa?

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE