Radio BalkanFox

Nemate dovoljno energije i stalno vam se spava? Evo kako da pobedite jesenji umor

Jesen i hladniji dani utiču na to da nam se više spava. Stručnjaci savetuju kako da to prevaziđete.

Ako ste u poslednje vreme primetili promenu nivoa energije, niste sami. Jesen, sa kojom dolaze hladniji dani, utiče na poseban način na naš organizam.

Foto: Shuterstock

 

Telu je potrebno više odmora

Jesenje vreme može da nas učini umornim zbog fenomena poznatog kao ‘vremenski udar”—iznenadne i nepredvidive promene temperature i vremenskih uslova – objašnjava Betani Lorens, zdravstveni stručnjak za Panda London.

Ove nagle promene mogu poremetiti cirkadijalne ritmove tela, što dovodi do umora i povećane želje za spavanjem. Za razliku od leta, gde produžena dnevna svetlost i toplije temperature često podstiču aktivnost i smanjuju pospanost, jesenje niske temperature i tamniji dani čine da telo žudi za više odmora-  dodaje Lorens.

Foto: Shuterstock

 


Pobedite jesenju pospanost

Savršeno je normalno spavati više tokom jeseni i obično je korisno, jer telu može biti potrebno dodatno vreme za oporavak“, kaže Lorens. „Međutim, od suštinskog je značaja da ne spavate, jer zbog toga možete da se osećate usporeno. Održavanje dobre higijene sna je ključno tokom sezonskih prelazaka– navodi Lorens.

Zdravstveni stručnjak objašnjava i da možete sebi da pomognete da se tokom jeseni osećate odmornije..

Ključni saveti za dobar noćni san kako se godišnja doba menjaju uključuju pridržavanje redovnog rasporeda spavanja, stvaranje udobnog, hladnog okruženja za spavanje i obezbeđenje izlaganja prirodnom dnevnom svetlu tokom dana kako bi se regulisao nivo melatonina. Izbegavanje teških obroka i kofeina pre spavanja takođe može pomoći u boljem kvalitetu sna–  kaže Lorens.

Foto: Shuterstock

 


Idite u krevet uvek u isto vreme

 – Unošenjem malih prilagođavanja možete osigurati glatkiju tranziciju u jesen uz održavanje zdravih navika spavanja – kaže zdravstveni stručnjak.

Kako se dnevno svetlo smanjuje, pokušajte da idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana. Postepeno pomeranje rasporeda spavanja za 15 do 30 minuta ranije može pomoći vašem telu da se prilagodi ranijim zalascima sunca – sugeriše Lorens, prenosi Glamour.



Sada je pravo vreme za sadnju zimskih ruža! Uz pomoć ovog trika cvetaće od novembra do aprila

Dom i porodica

Nema boljeg trenutka za sadnju zimskih ruža od kraja septembra i početka oktobra. Donosimo vam sve o njihovoj nezi.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE