Radio BalkanFox

Ako vam je stolica ovakve boje, odmah kod lekara! Rak debelog creva nosi podmukle simptome koji su kobni

Simptomi raka creva mogu uključivati krvarenje iz rektuma, promene u pražnjenju creva, bol u stomaku i neobjašnjivo mršavljenje. Iako ovi simptomi mogu ukazivati i na druga stanja, važno je odmah posetiti lekara radi dalje dijagnostike.

Rak creva, poznat i kao kolorektalni rak, može se razviti u debelom crevu ili rektumu, a prepoznaje se kroz niz simptoma koji se često mešaju sa manje ozbiljnim stanjima.

Jedan od najupečatljivijih znakova je krvarenje iz rektuma ili prisustvo krvi u stolici, što često uznemiri pacijente, iako može biti uzrokovano i hemoroidima ili manjim povredama sluzokože.

Podmukli simptomi raka

Foto: Shuterstock


 

Ako primetite krv u stolici, pogotovo tamnocrvenu ili crnu, ili imate nagle promene u navikama pražnjenja creva, trebalo bi da se obratite lekaru.

Uz ove simptome, kolorektalni rak može uzrokovati neobjašnjivo mršavljenje, stomačne bolove, osećaj stalnog naprezanja ili nelagodnost u donjem delu stomaka. Osim toga, neki pacijenti osećaju umor i zadihanost, što može biti posledica anemije izazvane gubitkom krvi.

U nekim slučajevima, rak može blokirati creva, što dovodi do crevne opstrukcije. Simptomi opstrukcije uključuju grčeve, nadutost, zatvor i nemogućnost ispuštanja gasova, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Iako su ovi simptomi zabrinjavajući, oni ne moraju nužno ukazivati na rak. Na primer, krvarenje iz hemoroida je često i obično nije ozbiljno, ali tamnija krv ili krvarenje iz viših delova creva može biti znak ozbiljnijih problema, uključujući rak.

U svakom slučaju, pravovremena poseta lekaru može pomoći u ranom otkrivanju raka creva i povećati šanse za uspešno lečenje.



Ignorisala 3 podmukla simptoma opakog raka! Mislila da će proći, a onda je završila u jezivim bolovima

Zdravlje

Mlada mama Lusi Traher (25) iznenada je otkrila da se iza njenih svakodnevnih bolova u stomaku krije strašna dijagnoza – rak jajnika. Njena priča o borbi protiv bolesti i saznanju da neće moći da ima još dece dirnula je mnoge.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE