Radio BalkanFox

MISTERIOZNE MASNE GRUDICE ISPLIVALE NA OBALU Zagonetni fenomen bez objašnjenja


Čudna i zagonetna supstanca nedavno je isplivala na obalu duž plaža pokrajine Newfoundland i Labrador na istoku Kanade, zbog čega su zvaničnici pokrenuli istragu. Tajanstvene bele grudice, koje meštani opisuju kao masne i „kao da su od testa“, prvi su put primećene početkom septembra na južnoj obali pokrajine.

Lokalni ekolog Stan Tobin iz okruga Ship Cove naišao je na „stotine i stotine“ tih grudica, od kojih većina ima prečnik od oko 20 cm. Tobin je opisao supstancu kao konzistenciju loše pečenog hleba, s mirisom koji podseća na biljno ulje.

“Izgledalo je kao da je neko pokušao da ispeče hleb i napravio loš posao”, kaže Tobin i dodaje da ga je otkriće isprva podsetilo na stiropor. Porodice na plažama i stanovnici tog područja aktivno raspravljaju o mrljama na internetu, objavljuju fotografije i nagađaju o njihovom poreklu.

Objašnjenja se kreću od prirodnih supstanci poput gljivica, plijesni ili morskih spužvi do industrijskih nusproizvoda poput parafinskog voska ili palminog ulja. Neki su čak izneli mogućnost da su mrlje ambra, retka kitova izlučevina koja se koristi u industriji parfema.

Jedan komentator šaljivo je uporedio grudice s testom koje se koristi za pravljenje ‘Toutonsa’, lokalnog jela od prženog testa. Nakon otkrića, kanadski zvaničnici još nisu objavili službeni odgovor.

Međutim, Kanadski odeljak za životnu sredinu i klimatske promene već je isključio naftne ugljovodike, naftna maziva, biogorivo ili biodizel kao moguće uzroke. Pored toga, morski ekolog iz Kanade za ribarstvo i okeane potvrdio je da supstanca nije morska spužva i da ne sadrži nikakav biološki materijal.

Još nema objašnjenja

Tobin, koji redovno šeta plažama, prijavio je svoja otkrića kanadskoj obalnoj straži. Međutim, obavešten je da je Obalna straža isključila bilo kakvu povezanost s morskim stiroporom ili drugim uobičajenim otpadom.

“Neko zna odakle je ovo došlo i kako je dospelo ovde”, primetio je Tobin, dodajući da grudice sigurno nisu namenjene obalama Newfoundlanda. Istraga je u toku dok zvaničnici i ekolozi traže odgovore na ovaj neobičan misterij koji se pojavio duž obale zaliva Placentia.

Pojava grudica zapravo nije izolovani incident, jer posetioci plaža već nedeljama pronalaze stotine njih razbacane po velikom području. Kako stvari stoje, konačnog objašnjenja ovog fenomena još uvek nema.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE