Radio BalkanFox

NOVA POMAMA – PLANERI ZA SMRT Evo šta se sve zapisuje i kad možete da počnete da ga popunjavete


U brojnim onlajn prodavnicama i knjižarama već neko vreme je moguće kupiti planere za smrt.

Na prvi pogled obični rokovnici zapravo su beležnice u koje njihovi vlasnici unose detalje i želje u vezi sa krajem života, što bi njihovim naslednicima trebalo olakšati donošenje odluka o lečenju u slučaju bolesti ili nesreće, organizaciji sahrane, kao i rešavanju nasledstva i drugih administrativnih pitanja povezanih s nečijim krajem života.

Iako zvuči pomalo bizarno, reč je o praktičnom trendu koji u svetu postoji već neko vreme, piše portal Healthline. Stručnjaci kažu da je pravovremeno planiranje kraja života garancija da će se vaše odluke o medicinskoj nezi i finansijama poštovati i kada više ne budete u mogućnosti da ih izrazite. Takođe, time smanjujete stres za voljene osobe.

Stručnjaci ističu da je ključni deo planiranja kraja života sređivanje finansijskih i imovinskih pitanja. Detaljan plan omogućava zvanično dokumentovanje želja za poslednje dane života. To uključuje važne odluke, kao što su vrsta medicinske nege koju želite primiti u slučaju bolesti, organizacija sahrane i raspodela imovine.

Plan za kraj života trebalo bi napraviti dok ste još mladi i zdravi. I dok u svoju malu crnu „beležnicu za smrt“ možete uneti živopisne i kreativne detalje, poput izbora pesama ili vrste cveća za vašu sahranu, ako ozbiljnije planirate svoj odlazak, trebalo bi da sastavite i nekoliko pravnih dokumenata. Na taj način možete biti sigurni da će u vašim poslednjim trenucima života i nakon smrti sve biti onako kako ste zamislili.

Pre svega, potrebno je sastaviti medicinsku dokumentaciju koja se tiče lečenja u poslednjim danima života. Na primer, ako ne želite određene medicinske tretmane ili hirurške zahvate u određenom stadijumu bolesti ili nakon nesreće, to jasno navedite u odgovarajućim dokumentima.

Takođe, razmislite o kartici donora ili sličnom dokumentu kojim jasno izražavate saglasnost da vaši organi budu donirani u slučaju smrti. To je plemenit čin kojim možete spasiti više života, čak i kada više ne budete na ovom svetu.

Za života bi trebalo da napišete i testament kako bi vaši naslednici bili upoznati s raspodelom vaše imovine. Jedna od opcija je i osnivanje fondacije za različite humanitarne svrhe. Ako je potrebno, potražite pomoć advokata ili drugog pravnog stručnjaka prilikom sastavljanja ovih dokumenata.

Možete unapred pripremiti i punomoćje kojim određujete osobu od poverenja da u vaše ime donosi medicinske, pravne, finansijske i poslovne odluke. Planiranje kraja života može biti izazovno, ali pažljivim planiranjem možete osigurati da se vaše želje ispoštuju i da vaši voljeni ne budu izloženi nepotrebnom stresu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE