Radio BalkanFox

Serije o ubistvima negativno deluju na ljudsku svest!

Serija „Nobelovac“ nedavno je počela sa emitovanjem na televiziji RTS, a pesma „Kad ja pođoh na Bembašu“, definitivno je numera koja je obeležila seriji. Tihomir Stanić i Ivana Žigon, u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, govorili su o seriji koja je osvojila srca publike.
„Sedam godina smo pripremali seriju. Ponosan sam na sebe, što sam prepoznao Predragov talenat kome sam dao potpuno poverenje, da napravi uvodnu špicu za seriju“ – kaže Tihomir Stanić.
„Već odavno postoji ideja da bi trebalo napraviti seriju o Andriću na koga ja ličim, jer sam se pojavio par puta i podsećam. Nismo znali odakle da priđemo. Kada smo se opredelili da to bude od dana kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu i kada smo videli u tim njegovim dokumentima koji su sačuvani na filmskoj traci i kada sam ja shvatio da je to istina, kada on kaže: „Jedva čekam da prođe ova gužva oko mene, pa da se vratim svom običnom radnom danu, jer je to za mene najveći praznik“ – objašnjava Stanić i ističe da je Andrić bio grandiozan umetnik.
„Veliki pisac, grandiozan. Ja govorim dvadeset i nešto godina „Na Drini Ćuprija“ i stalno razmišljam koliko je to zaista tačno. On je jedini čovek na svetu koji je lično poznavo Gavrila Principa i Adolfa Hitlera. Ja svet razumem kroz Andrićeve naočare“ – objašnjava Stanić.
Ivana Žigon smatra da pesma „Kad ja pođoh na Bembašu“, opisuje život Ive Andrića
„Meni pesma govori puno više o Andriću, njegovim ljubavima koje nisu bile ispunjene, o Jeleni, žene koje nema. To je jako postignuto lepo u seriji, gde je Selma odigrala ženu koja postoji i ne postoji. Gde je bila jedna predivna senka, eterična pored jednog Ive Andrića, koji je iz nekih uglova proživeo ponovo, kao da je ponovo sa nama. Kada Tika postane do kraja Ivo Andrić, tada se čovek naježi. To je pobeda u umetnosti nad smrću, meni je to čarobno. Predrag Radisavljević je genije, on je jedan od najobrazovanijih muzičara Balkana. Radimo već deset godina zajedno i pred njim je čitava budućnost, ali je dobio priliku veliku kroz ovu seriju“ – kaže Ivana.
„Veoma sam zadovoljna što u nekim stvarima nisam igrala. Kada sagledamo aktuelne serije, primetimo da čak i kada je neko prisiljen da gleda, može da nauči nešto ili doživi određene emocije. Ponekad se čak i naježimo kada vidimo serije o ubistvima, koje negativno deluju na ljudsku svest. Lično, više podržavam snimanje edukativnih i komediografskih serija, a ne opterećujućih. Umetnost bi trebala da donese čaroliju i da nam pomogne, a ne da nam odmogne kao ljudima“ – objasnila je Ivana.




Nema zabranjenih

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE