Radio BalkanFox

Kolike su penzije na estradi

Mnoge estradne ličnosti su u penziji, iako su i dalje aktivni na javnoj sceni.

Dok su neki vredno radili, štedeli i kupili nekretnine, drugi su se rasipali, uživali u svakom trenutku i trošili, zbog čega su postali „švorc“ i ostali bez prihoda ili sa malim penzijama. Pored njih tu su i glumci i svi oni koji su pravi predstavnici javne scene. Iako su mnogi oduvek smatrali da poznate ličnosti dobro zarađuju a samim tim imaju i penziju, otkriće mnogih o svojim realnim penzijama je šokiralo javnost. I dok drugi uživaju u zasluženim penzijama, neki od njih bukvalno „krpe kraj sa krajem“.

Lepa Lukić

Pevačica Lepa Lukić smatra se nekrunisanom kraljicom narodne muzike, a u muzičke vode vinuo ju je hit „Od izvora dva putića“ koji je snimila daleke 1966. godine. Lepa je godinama vredno radila i gradila karijeru, a i dan danas je tražena na mnogim veseljima. Ona je tokom života ostvarila pravo na tri penzije i to jedna zbog godina radnog staža, druga nacionalna penzija i treća koju je nasledila od supruga, to je kanadska penzija.

Lepa Lukić Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Ja mogu da trošim jednu penziju nedeljno, ne moram da se ustežem. Jednu u iznosu od 107.000, kao osnovna penzija, koju sam zaslužila radnim stažom, drugu, nacionalnu penziju, koju mi je dodelila država, u iznosu od 73.000 dinara, i treću, u iznosu od 1.250 evra koju dobijam iz Kanade, a koju sam nasledila od pokojnog muža. Imam i poneki nastup – ispričala je Lepa Lukić u emisiji „Posle ručka“ na Happy TV.

Zorica Brunclik

Davne 2013. godine Zorica Brunclik je konkurisala za nacionalnu penziju, a budući da je ona te godine ukinuta na predlog ministra kulture Ivana Tasovca, pevačica je bila uskraćena za nju.

Primanje nacionalne penzije ponovo je vraćeno 2021. godine kada je Maja Gojković bila ministar kulure, ali je pevačici penzija izmakla jer se dodeljivala za 20 umetnika godišnje koji su dali vrhunski nacionalni doprins nacionalnoj kulturi ili kulturi nacionalnih manjina. Pre par godina je ona počela da priča o iznosu, ali mnogi su okarakterisali da joj nećće penzija pokriti trpkove frizera znajući kolika je i koliko pevačica investira u svoj stajling za nastupe.

Ona prema nekim saznanjima bez poreza i doprinosa iznosi koliko i prosečna mesečna zarada a to je oko 73.000. Međutim, mnogi smatraju da će pevačica pokloniti novac u humanitarne svrhe, jer ona još uvek aktivno radi.

Zlata Petrović

Poznata pevačica je otkrila da je sve regularno uplaćivala i da je sada mirna, jer je sebe obezbedila na vreme.

– Da imam 1.000 evra penziju, živela bih dobro, a od ove kakvu imam onako. Već godinu dana sam penzionerka, a kada posle 60-te počnem da primam i inostranu penziju koju sam uplaćivala, biće mnogo bolje – ispričala je Zlata za „Star“, prenose mediji.

Zlata Petrović Foto: Antonio Ahel/ATAImages, instgaram /uzivomuzikasa

Saša Popović

Producent i osnivač Granda otkrio je kako je njegova penzija sa povećanjem 102. 000 dinara. Saša je zvanično postao penzioner 2019. godine, a budući da je jedan od najbogatijih ljudi na estradi, priznao je da je „toliko obezbeđen da ne mora više ništa da radi“. On je priznao da se oseća kao pre 23 godine i da radi drugi posao. Osim toga što svojom zaradom pokriva sve troškove života koje ima kao i svi, Popović je otkrio da mu na kraju ostane „za bananicu i žvake“.

U ženin album je navodno uložio 98.000 evra što znači da je uložio 140 svojih penzija.

Nada Obrić

Pevačica je više puta isticala da su joj primanja izuzetno niska i da njena penzija iznosi svega 16.000 dinara. Istakavši da u Bosni prima oko 50 evra a u Srbiji 12.000 dinara, Nada je otkrila da je ukupan iznos 16.000 dinara. Ona je istakla da od te penzije sigurno ne bi mogla da živi ali da na sreću ima decu koja joj pomažu.

Kada su u pitanju glumci penzije se kreću, kako saznaje Kurir, od 50.000 do 70.000 dinara. Na njihovu visinu utiče i to da li su bili u pozorištu ili su radili kao slobodni umetnici.

Grand Specijal, Nada Obrić Foto: Nikola Tomić

Zoran Cvijanović

O ovom glumcu se u više navrata pisalo a javnosti je bila šokantna informacija da posle 49 godina posvećenog rada on prima penziju od 70.000 dinara. Cvijanović važi za glumca koji iza sebe ima pregršt sjajnih uloga u filmovima i serijama i mnoga priznanja i nagrade za svoj rad.

Voja Brajović

Voja Brajović važi za jednog od istaknutih, najuspešnijih ali i najšarmantnijih glumaca kojeg smo gledali u mnogim ulogama, ali istinsku slavu i uspeh doživeo je ulogom „Tihog“ u Otpisanima. Iako tada ni on ni Dragan Nikolić koji je glumio „Prleta“, kako je više puta naveo, nisu dobili veliki honorar za taj angažman, pravi plodovi rada došli su kasnije.

Održana komemoracija glumcu Vladanu Živkoviću Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nacionalna penzija koju prima Voja Brajović kao i mnogi drugi umetnici negde je blizu 73.000. On je više puta isticao da penziju doživljava kao priznanje a ne materijalnu vrednost.

Svetlana Bojković

Javnost je iznenadila informacija da istaknuta i priznata glumica Svetlana Ceca Bojković prima samo 30.000 dinara penziju. Ona je pokrenula inicijativu za rešavanje statusa penzionisanih glumaca. Ceca se jednom prilikom osvrnula na mizerne cifre koje primaju pojedini glumci i umetnici istakavši da je pokojnom glumcu Stevi Žigonu penzija bila svega 17.000 dinara, a da je pevačica narodne muzike Gordana Stojićević primala svega 28.000.

(Telegraf.rs/Srbija danas/nova.rs)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE