Radio BalkanFox

opasni psi za decu – Informer.rs

Iako su psi prijateljski raspoloženi prema najmlađima, stručnjaci navode koje rase nikako ne treba da imate kao ljubimce ukoliko imate malu decu.

Izbor prave rase psa nije nimalo jednostavan, pogotovo ako imate decu. Dok su neki psi prijateljski raspoloženi i obožavaju društvo najmlađih, postoje rase koje bi mogle biti previše temperamentne, zaštitnički nastrojene ili čak osetljive na decu koja ne poštuju njihov prostor. Stručnjaci sa platforme The Spruce Pets su podelili koje tri rase treba izbegavati u domovima sa decom i zašto.

Vajmarski ptičar

Prva rasa na njihovom spisku je vajmarski ptičar, elegantan i visoko energičan pas poznat po lovačkim sposobnostima. Iako može biti odličan kućni ljubimac za aktivne ljude, često pokazuje snažan nagon za lovom.

Foto: Shutterstock


 

Vajmarski ptičari su uzgajani za lov na krupnu divljač, koja je po veličini često slična maloj deci, objašnjavaju stručnjaci. Bez dovoljno aktivnosti ovi psi mogu postati nemirni i grubi u igri, što bi moglo biti problematično za malu decu.

Čivava

Na drugom mestu je čivava, maleni pas koji je često krivo shvaćen kao idealan ljubimac za porodice sa decom. Čivave znaju da budu izrazito zaštitnički nastrojene prema svom prostoru i primarnom vlasniku.

Foto: Freepick

 


Čivave često koriste svoje zube kao obranu jer njihova malena građa otežava fizičku samoobranu, objašnjavaju stručnjaci. Budući da mala deca obično nisu svesna granica koje psi postavljaju, čivava bi se mogla da se oseti ugroženo i reaguje agresivno, što može da dovede do ugriza ili lajanja.

Akita

Treća rasa koja nije idealna za domove s malom decom je akita, snažan japanski pas čuvar. Akite su poznate po svojoj odanosti porodic i prirodnim zaštitničkim instinktima. Iako su izuzetno privržene, njihova potreba za čuvanjem može biti nezgodna kada je reč o stranim posetiocima ili dečjim prijateljima. Stručnjaci upozoravaju da akite mogu pogrešno da shvate igru i dečje uzbuđenje kao pretnju i da reaguju u skladu s tim instinktom, što može da dovede do povreda.

 

 



Najskuplji pas na svetu! Evo zašto tibetanski mastif košta čak dva miliona dolara

Ljubimci

Tibetanski mastif važi za najskuplju rasu psa na svetu, a njegova cena je neverovatnih dva miliona dolara.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE