Radio BalkanFox

Muškarac donirao spermu preko hiljadu puta


Ispostavilo se da je on otac stotine dece širom sveta.

Serija postavlja nekoliko ključnih pitanja, pre svega o potencijalnim opasnostima ako se polubraća i polusestre slučajno sretnu i imaju zajedničku decu, kao i o motivima ovog čoveka i da li je on zapravo monstrum.

Kako piše „Gardijan“, sve je počelo 2015. kada je Vanesa poželela da ima dete. Nije želela da otac njenog deteta bude anoniman donor, već je želela da joj dete jednog dana zna ko mu je otac.

U potrazi za donorom sperme, naišla je na veb-sajt holandskih donora. Od desetak imena, odabrala je Džonatana, koji je visok, plav i podseća na Vikinga.

Dogovorili su sastanak u Hagu, gde joj je Džonatan doneo spermu, a ona mu je platila oko 200 dolara i pokrila troškove puta.

Prema Vanesinom pričanju, najvažnije joj je bilo što je Džonatan bio otvoren za vezu sa svojim potomstvom.

Naime, prema holandskom zakonu, deca začeta od donatora sperme mogu da saznaju identitet svog donora tek kada napune 16 godina.

Želeo je da bude deo života deteta, da zna kako je… stvarno sam želela da moja deca to imaju, a onda je sve nestalo i pretvorilo se u noćnu moru – izjavila je Vanesa.

Vanesa je 2015. rodila svoje prvo, a Džonatanovo osmo dete, kako joj je on to rekao.

Kada je 2017. godine odlučila da rodi još jedno dete, ponovo se obratila Džonatanu, koji se ponovo sastao s njom, doneo joj spermu, a ona je ponovo zatrudnela i rodila dečaka.

Ispostavilo se da je Džonatan serijski donor sperme. Prema istrazi holandskog Ministarstva zdravlja iz 2017. godine, samo kroz klinike za veštačku oplodnju imao je 102 deteta, a tu nisu spadala njegova privatna donorstva.

Vanesa je kontaktirala Džonatana, koji joj je priznao da je otac najmanje 175 dece, ali i da je moguće da ih ima još više.

,,Kako da kažem svojoj deci da možda imaju 300 braće i sestara?“ upitala je Vanesa.

Međutim, to je bio samo vrh ledenog brega. Prošle godine holandski sud naložio je Džonatanu da prestane da donira spermu nakon što je utvrđeno da u Holandiji ima više od 600 potomaka.

Ispostavilo se da je Mejer otac dece širom sveta, od Australije do Srbije. Žoel de Boer, volonterka u Holandskoj fondaciji za donorsku decu, pratila je njegove aktivnosti.

Prema njenom istraživanju, putovao je kroz Evropu, Skandinaviju i Ukrajinu, donirajući spermu na klinikama i privatno putem interneta od 2007. godine.

U intervjuu za „Njujork tajms“, Žoel je navela da je u kontaktu s majkama koje su rodile Džonatanovu decu u Australiji, Italiji, Srbiji, Ukrajini, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Rumuniji, Danskoj, Švedskoj, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama.

Na osnovu njegovog ponašanja, veruje se da je otac više od 1.000 dece.

Vanesa se suočila sa Džonatanom i bila je zapanjena njegovom ravnodušnošću kada ga je pitala zašto je to uradio.

„Zašto si iznenađena? Da sam bio iskren prema tebi, da li bi izabrala mene?“ prisetila se Vanesa.

Iako je posvećena svojoj deci, tvrdi da je izgubila veru u ljude nakon svega što se dogodilo.

Džonatan je odbio da govori za Netflixov dokumentarac, tvrdeći da je prestao da donira spermu nakon što mu je sud zapretio kaznom od 100.000 evra ako to ponovo uradi.

On je istakao da je samo želeo da pomogne ljudima, ali da se malo „zaneo“.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE