Radio BalkanFox

Iskoristite golu zemlju: Ovo ukusno povrće posejte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proleće


Iako mnogi aspekti vrta polako završavaju sa hladnijim jesenjim vremenom, postoji jedan posao koji možete obaviti sada kako biste se pripremili za nadolazeću sezonu.

Iskoristite golu zemlju u povrtnjaku i posejte široki pasulj kako biste obezbedili bogatu prolećnu žetvu. Ako ih posijete sada, otporne biljke će proklijati pre nego što uđu u zimski mir, a zatim će se s prvim prolećnim zagrevanjem ponovo aktivirati, pružajući vam urod nekoliko nedelja ranije nego da ste ih posejali u istoj godini.

Otporne sorte poput ‘Aquadulce Claudia’ mogu se sejati u oktobru ili novembru za raniju žetvu u maju. Sijte ih direktno u zemlju ili ih stavite u plitke kontejnere i nakon nekoliko nedelja ih presadite. Sve grahove koji su posijani u septembru možete presaditi sada. Sejte ih 20 cm jedni od drugih, u redovima razmaknutim 60 cm.

Ako imate problema sa miševima ili je vreme posebno hladno, prvo ih posejte pod zaštitom, a zatim presadite kada provedu šest nedelja u rastu. Da biste sprečili napad crne muve, otkinite vrhove biljaka, a kako biste sprečili da viši sojevi padnu kada počnu rasti, koristite potpore.

Međutim, oprez za one koji imaju teška ilovačasta tla: ako sejete u jesen, postoji rizik da seme može istrunuti pre klijanja. Za sadnju na otvorenom, pomešajte kompost ili stajnjak s tlom i usitnite površinu u finu mrvičastu strukturu. Sijte seme 5 cm duboko, ostavljajući oko 20 cm razmaka između biljaka. Čvrsto pritisnite tlo i dobro zalijte. Ako je vreme hladno, možda biste trebali prekriti tkaninom kako biste zaštitili biljke dok ne niknu.

Za sadnju u zatvorenom, stavite seme u male posude ili module sa kompostom 5 cm duboko. Držite ih na hladnom mestu zaštićenom od mraza, a trebali bi proklijati nakon tri nedelje. Biće spremni za presadnju nakon šest nedelja, kada koreni ispune posude.

Ovim jednostavnim koracima možete se osigurati za bogatu i ranu žetvu širokog pasulja sledećeg proleća.

 



Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE