Radio BalkanFox

Volite li filmove prema istinitom događaju? Donosimo vam deset najboljih koje morate pogledati


Oni filmovi snimljeni prema istinitim događajima često su najdraži izbor brojnih gledalaca. Istaknuti originalnošću i snažnim pričama progovaraju o raznim životnim situacijama. Od povijesnih dramskih priča do biografskih filmova, gledatelje potiču na kritičko promišljanje, nadahnjuju, ali i osvještavaju o društvenim temama. 

U nastavku donosimo deset filmova prema istinitom događaju, koji nude bogatstvo tema i emocija, s izvanrednim glumcima i njihovim izvedbama.

10. „Green Book“ (Zelena knjiga)

Film koji je dobio nekoliko Oscara, a donosi toplu ljudsku priču čija se radnja odvija u Americi 60-ih godina prošlog stoljeća, u vremenu dubokih rasnih podjela. Film prati neobično putovanje afroameričkog pijanista Dona Shirleyja i njegovog talijanskog američkog vozača i tjelohranitelja Tonyja Vallelonge.

Kroz putovanje američkim Jugu, suočavaju se s rasizmom, opasnostima, ali i neočekivanim prijateljstvom. Ova priča o prevladavanju predrasuda i zajedničkom rastu osvojila je srca publike i kritike. Glumci Viggo Mortensen (65) i Mahershala Ali (50) još jednom su dokazali svoje glumačke vještine.

9. „The Revenant“ (Povratnik) 

Radnja filma smještena je u divljinu Amerike 19. stoljeća, a priču o preživljavanju prenio je Leonardo DiCaprio (49) koji glumi Hugha Glassa, tragača. Naime, nakon što ga napusti njegova skupina i ostavi ga na milost i nemilost divljine, kreće na opasan put osvete. U filmu se protežu upečatljivi prikazi prirode i surovosti čovjeka protiv divljine te čovjeka protiv čovjeka. 

Zbog svoje predanosti ulozi i samom liku, DiCaprio je dobio i dugo očekivanog Oscara za najboljeg glumca. 

8. „Bohemian Rhapsody“

Riječ je biografskom filmu Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen. Film je lepeza uspona i padova benda, kao i Mercuryjeve osobne borbe s vlastitim identitetom i bolesti. 

Rami Malek (43), u ulozi Mercuryja, donosi snažnu i emotivnu izvedbu koja je odjeknula u filmskoj industriji. Ovaj hvaljeni film odlično prikazuje glazbu, kreativnost i kompleksnost ljudskih odnosa.

7. „True Story“ (Istinita priča)

Napetost koja se provlači trilerom temelji se na stvarnim događajima, a prati odnos između novinara Michaela Finkela i Christiana Longa, osuđenog ubojice koji je u bijegu koristio Finkelovo ime. Neki su to opisali kao igru mačke i miša između dvojice muškaraca.

Uloge su pripale Jonahu Hillu (40) i Jamesu Francu (46), koji su donijeli intenzivnu dinamiku likova, koja drži gledatelje ‘zatočene’ ispred malih ekrana. 

6. „The Big Short“ (Oklada stoljeća)

U filmu je prikazana financijska kriza 2008. godine kroz prizmu nekoliko vanjskih igrača na Wall Streetu koji su predvidjeli kolaps na tržištu nekretnina. Film istražuje složenost financijskog sustava i pohlepu koja je dovela do jedne od najvećih financijskih katastrofa u povijesti.

Glumačku postavu čine Christian Bale (50), Steve Carell (62), Ryan Gosling (43) i Brad Pitt (60).

5. „Oppenheimer“

Zasigurno je jedan od najgledanijih filmova 2023. godine, a veliki je uspjeh doživio i na prošlogodišnjim Oscarima. Nakon što je postao rekorder po broju nominacija, s njih 13, rekord je oborio i s najviše osvojenih prestižnih nagrada ove godine. „Oppenheimer“ je osvojio sedam nagrada.

Film prati fizičara J. Roberta Oppenheimera te razvoj i posljedice nastanka atomske bombe. Upravljao je tajnim laboratorijem Los Alamosa, uspostavljenim za vrijeme predsjednika Franklina D. Roosevelta u sklopu Projekta Manhattan radi izgradnje prve atomske bombe.

Nadgledao je detonaciju prve atomske bombe Trinity u pustinji u saveznoj državi Novi Meksiko prije nego što je oružje korišteno u bombardiranju Hirošime i Nagasakija.

4. „Sully“ (Čudo s Hudsona) 

Tom Hanks (68) u glavnoj ulozi, utjelovio je Chesleyja Sullenbergera, poznatog i kao Sully, pilot-heroja koji uspio prizemljiti avion na rijeku Hudson i time spasio 155 putnika i članova posade od sigurne smrti. Događaj s početka 2009. godine mnogi pamte kao “čudo s Hudsona”.

Naime, zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 poletio je iz njujorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Karolini, ali je ubrzo nakon polijetanja pilot javio kontroli leta da se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora. Pilot Sullenberger je tada odlučio sletjeti na rijeku Hudson, a putnici su kasnije pričali da je zrakoplov glatko sletio na površinu vode i ostao plutati jer su zrakoplovu bili ugašeni motori.

Međutim, iako je Sully u javnosti bio prikazan kao pilot s izuzetnim sposobnostima, neki su smatrali da je pilot mogao sletjeti u neku od obližnjih zračnih luka te je pokrenuta istraga koja mu je mogla uništiti reputaciju i karijeru.

3. „The Pianist“ (Pijanist) 

Povijesna drama Romana Polanskog iz 2002. godine, adaptacija je istoimene autobiografije židovsko-poljskog glazbenika Wladyslawa Szpilmana. On je svjedok nacističkog iživljavanja nad Židovima u Varšavi, a kad njegova obitelj biva izabrana za odlazak u nacističke radne logore, on uspijeva pobjeći te nastavlja živjeti u ruševinama Varšave.

Glavnu ulogu tumači Adrien Brody (51), a film je osim Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu, osvojio i Oscare za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenarij. Osim toga, nagrađen je i sa sedam francuskih nagrada Cesar, uključujući najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca za Brodyja.

2. „Spotlight“

Kontroverzan i snažan film s tri glavne nominacije za Zlatni globus te šest nominacija za Oscara od kojih je osvojio dva, onaj za najbolji film i najbolji scenarij. Film predvodi jak glumački ansambl na čelu s Markom Ruffalom (56), Rachel McAdams (45) i Michael Keatonom (73).

Potresna istinita priča o timu Boston Globea, koji su duboko uzdrmali najdugovječniju instituciju- onu crkvenu. Istraga oko zlostavljanja bila je zataškavana od strane moćnih institucija vlasti, a rezultat je bilo razotkrivanje sličnih zlodjela diljem svijeta. U godinu dana istraživanja razotkrio skoro 90 svećenika pedofila na području Bostona.

1. „Bombshell“ (One su bombe)

Američka biografska drama iz 2019. koju je režirao Jay Roach, a napisao Charles Randolph. U filmu glume Charlize Theron (49), Nicole Kidman (57) i Margot Robbie (34), a temelji se na pričama žena iz Fox Newsa koje su namjeravale razotkriti izvršnog direktora Rogera Ailesa za seksualno uznemiravanje. 

Podnijele su optužbe za seksualno napastovanje, a u zamjenu za tišinu im je ponuđena velika svota novca – ono što je krenulo iz tišine postala je prava bomba.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE