Radio BalkanFox

Umrla Mima Vuković Kurić

Preminula glumica Mima Vuković Kurić u 91. godini. Ona je inače i maćeha glumcu Irfanu Mensuru, a zbog nje je i počeo da se bavi glumom.

whatsapp-image-20230214-at-12.15.50-pm-1.jpg

Nemanja Nikolić Bila je maćeha Irfanu Mensuru

Rođena je 1933. godine u Prizrenu. Nakon završene Učiteljske škole 1951. godine upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

mima vukovic.jpg

Teatro de la Resistencia/youtube 

Tamo ostaje jednu sezonu i na poziv odlazi u Narodno kazalište Osijek gde ostaje do 1961. godine kada, ponovo na poziv, dolazi u Narodno pozorište Niš. U ovom teatru će sve do penzionisanja 1991. godine odigrati blizu 100 uloga. Jednu sezonu bila je član Pozorišta na Terazijama (1986). Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji Vruć vetar. Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu.

Nakon penzionisanja odlazi za Španiju gde je u Teatro della Resistencia odigrala ulogu bake u „Ratnoj priči“. Sa tom predstavom proputovala je Evropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara. Višestruko nagrađivana na festivalima u zemlji. Dobitnik mnogih društvenih priznanja.

U Niš se vraća 1995. godine i igra još u dvema predstavama: „Putujuće pozorište Šopalović“ i „Draga Jelena Sergejevna“. Nakon 2001. godine povlači se sa scene.


Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE