Radio BalkanFox

Spečite klijanje i omekšavanje krompira! 2 super načina da ostane svež celu zimu

Krompir je namirnica koju često koristimo u kuhinji, ali može lako da se pokvari ako nije pravilno skladišten.

Bilo da je reč o domaćem krompiru ili onom kupljenom u prodavnici, važno je da se obezbede adekvatni uslovi za čuvanje kako bi se sprečilo klijanje, omekšavanje ili pojava plesni.

Tamno mesto

Krompir najbolje održava svežinu kada se čuva na hladnom, suvom i tamnom mestu. Izloženost svetlu i vlazi može da izazove truljenje, a isto pravilo važi i za drugo korenasto povrće poput šargarepe i repe. Ovaj način čuvanja može da osigura da krompir ostane u dobrom stanju tokom nekoliko nedelja, pa čak i cele zime.

Za razliku od drugih povrća, krompir treba da bude na vazduhu, pa je najbolje izbegavati hermetički zatvorene posude.

Foto: Shuterstock

 

Prebrisati krpom

Ranije se verovalo da krompir ne treba da se čuva u frižideru jer bi to moglo da dovede do stvaranja dodatnih šećera. Ovi šećeri mogu da se prilikom kuvanja pretvore u akrilamid, supstancu koja se povezuje sa rizikom od raka. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je čuvanje krompira u frižideru sigurno. Najvažnije je zaštititi krompir od vlage pre skladištenja, umesto pranja, treba ga samo prebrisati suvom krpom.



Najsrećniji meseci 2025. godine za svaki horoskopski znak! Sreća, ljubav i poslovne prilike u ovom periodu kucaju na vrata

Horoskop

Astrološki tranziti imaju veliku ulogu u horoskopu i predviđanjima za naredni period. U 2025. godini, tranziti će posebno naglašavati kretanje Jupitera i Saturna, koji će doneti promene na ličnom, poslovnom i duhovnom planu.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE