Radio BalkanFox

Ko je bila Sveta Petka

Ko je bila Sveta Petka? Stiže nam jedna od najvećih slava, a malo koji Srbin zna njeno poreklo

Sveta Petka, Foto: Wikipedia/public domain

U nedelju 27. 10. slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena, bolesnih i siromašnih.

Ko je bila Sveta Petka?

Ime Sveta Petka dolazi od grčke reči „paraskeva„, što u prevodu znači petak, pa otuda Petka, u narodu jako poštovan praznik. Ova slavna i u našem narodu poštovana svetiteljka smatra se zaštitnicom žena i svetiteljkom koja je pomagala bolesnima i siromašnima, a vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda i mnogi bolesni su ozdravili na njen praznik.

Ona je rođena u Epivatu, blizu Carigrada u 10. veku, u porodici imućnih i pobožnih. Sa majkom je često odlazila u crkvu i odmalena je bila pobožna. Posle smrti roditelja, zamonašila se u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva. Posle pet godina je otišla u Palestinu gde je provela 40 godina. Jedne noći u Jordanskoj pustinji gde se nastanila, u molitvi joj se javio anđeo Gospodnji koji joj je rekao da se vrati kući, što je Sveta Petka i uradila.

Međutim, tamo je niko više nije pamtio jer nije imala više rodbine, pošto joj se i brat Jevtimije zamonašio. Poživela je još dve godine, pa su je meštani sahranili izdvojeno od gradskog groblja, ne znajući ko je, daleko od svih, a blizu mora.

Sveta Petka
Sveta Petkafoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Drugi izvor pak navodi da je sahranjena blizu jednog stolara i mornara čija su tela neprijatno mirisala. Zbog toga je rešeno da se leševi otkopaju i tada su videli da njeno telo nije trulilo, ali i da nije dirano, prenosi „Spc.rs“.

Za početak poštovanja kulta Svete Petke u Srbiji zaslužne su knjeginja Milica i despotica Jefimija, koje su mošti izmolile od Bajazita II i prenete u dvorsku crkvu u Kruševcu 1398.

Nekoliko puta su njene mošti premeštane, čak i u Beograd u kapelu na Kalemegdanu, a 1641. godine su prenesene u crkvu Sveta Tri Jerarha u rumunskom Jašiju. U Kapeli Svete Petke u Beogradu ostali su delovi moštiju, ruke svetiteljke, kako piše „Kapelasvetepetke.rs“.

Sveta Petka je na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava. U Srbiji oko 250 crkava posvećenih Svetoj Petki, u čijoj blizini se najčešće nalaze izvori za koje se tvrdi da su lekov


01:12

METEOROLOG OTKRIO KAD ĆE SE ZABELETI U GRADOVIMA! Đurić za Kurir TV: Do petka hladnije zbog jake košave, OVO JE DATUM PRVOG SNEGA

(Espreso/Ona/Prenela PV)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE